Bundan o‘n yillar oldin «Xitoyda qilingan» degan yorliq kiyimlarning past sifatidan darak berar edi. Bugungi kunga kelib ko‘pchilik u erdagi fabrikalarda ishlab chiqarilgan buyumlardan foydalanadi. Lekin oziq-ovqatlarga kelganda ishlar unchalik yaxshi emas – sifatsiz ovqatlardan zaharlanish xavfi ancha yuqori.
Baliq
Xitoy jahon bozoriga tonnalab baliq etkazib beradi. Bu baliqlar oqova suvlarda etishtiriladi. Ular duch kelgan narsalar, shu jumladan chiqindilar bilan ham oziqlanadilar. Ishlab chiqaruvchilar o‘sishni tezlashtirish uchun gormonlardan foydalanishdan ham toymaydilar.
Olma sharbati
Xitoy fermerlari zararkunandalar bilan kurashishda pestisidlarni ayab o‘tirmaydilar. Hatto ular mahalliy hukumat tomonidan allaqachon taqiqlangan vositalardan ham foydalanadilar. Ishlab chiqaruvchilar bunday olma sharbati solingan idishlar yorlig‘ida faqat vitaminlar va sun’iy qo‘shimchalarni ko‘rsatishadi. Aslida esa ichimlik 200% pestisidlarga to‘yintirilgandir.
Qo‘ziqorinlar
Qo‘ziqorinlar zaharlanish xavfi eng yuqori bo‘lgan oziq-ovqatlarga kiradi. Xitoy qo‘ziqorinlarida bu xavf geometrik progressiya shaklida o‘sib boradi.
Parranda
Ekspertlar Xitoy tovuqlarini xavfsiz deb hisoblasalar ham, faqat bunga sotib oluvchilar ishonishlari juda qiyin va mahalliy ishlab chiqaruvchilar mahsulotlarini ma’qul ko‘radilar.
Manba: «Daryo» “Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
«Tolibon» Moskvadagi terakt tashkilotchilarini yo‘q qilishga va’da berdi
ISHID o‘z tarafdorlarini Isroilda hujumlar uyushtirishga chaqirdi
AQSH politsiyachilarining «aqlli qarori» Legoga ma’qul kelmadi
Emmanuel Makron: “Ukraina tez orada qulashi mumkin”
Olimlar qashshoqlik miyaning tez qarishiga sabab bo‘lishini aniqladilar
Rossiya Ukrainaning harbiy dron yig‘uv inshootlarini yo‘q qildi
Teraktdan keyin Rossiyadagi Tojikiston fuqarolari nafrat va tajovuzga duchor bo‘lmoqda
Erdo‘g‘on terrorchilar haqida keskin gapirdi