Erlangen-Nyurnberg (Germaniya) universiteti olimlari shokolad, choy, qahva va vino tarkibiga kiruvchi gidroxinonlar rux moddasi bilan birga oksidlanish jarayoni oldini olib, qarish jarayonini sekinlashtirishini aniqlashdi.
Olimlar rux gidroxinon guruhini faollashtirib, superoksid – inson hujayrasi nafas olishining ikkinchi darajali mahsuloti – superoksiddan tabiiy himoya hosil qiladi. Superoksid tana biomolekulalari, misol uchun, proteinlar yoki lipidlarga zarar yetkazadi.
Faqat gidroxinon superoksidni parchalay oladi. Biroq rux va gidroxinon birlashsagina, superoksiddismutaza fermentini imitatsiya qiladigan majmua hosil bo‘ladi. Bu moddalar organizmni oksidlanish oqibatida zavol topishdan himoya qiladi va antioksidant ta’sir ko‘rsatadi. Shu tariqa, superoksid metabolizlanib, organizmning shikastlanishi, ya’ni oksidlanish stressi oldini oladi. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Rossiya qo‘shinlari Avdeyevkadagi ikkita qishloqni egallab oldi
Teraktdan keyin Rossiyadagi Tojikiston fuqarolari nafrat va tajovuzga duchor bo‘lmoqda
«Krokus»dagi hujum bo‘yicha sakkizinchi ayblanuvchining ismi oshkor qilindi
Emmanuel Makron: “Ukraina tez orada qulashi mumkin”
Erdo‘g‘on terrorchilar haqida keskin gapirdi
Rossiyalik tergovchilar teraktda ayblanayotganlar oilasini so‘roq qilish uchun Tojikistonga keldi
Rossiyaning harbiy operatsiyadagi manyovri Ukrainani hayratga soldi
Qahva va saraton: olimlardan zo‘r yangilik!