Tafts Universiteti (AQSH) olimlari aniqlashicha, pomidor tarkibidagi likopin karotinoidli pigmenti jigarning yogʻ bosish (yogʻ gepatozi) kasalligi, saraton va yalligʻlanishning rivojlanish xavfini kamaytiradi. Bu haqda MedicalXpressʻga tayanib Kun.uz xabar bermoqda.
Tadqiqot davomida yangi tugʻilgan sichqonlar organizmiga jigarda salbiy oʻsimtalar shakllanishiga turtki beruvchi kanserogen kiritildi. Shundan soʻng, kemiruvchilar yuqori yogʻli ovqatlar bilan oziqlantirildi. Shu bilan birga, hayvonlar guruhlaridan biri qoʻshimcha ravishda pomidor kukunini ham olgan.
Maʼlum boʻlishicha, likopin foydali mikroflora soni va turlarini koʻpaytiradi, bu esa yalligʻlanishni chaqiruvchi baʼzi bakteriyalar haddan tashqari oʻsishiga toʻsqinlik qilgan. Bu holda jigarning yogʻ bosishi va saraton kasalligi ehtimoli pasaygan, bunga nosogʻlom parhez turtki berdi.
Bundan tashqari, olimlarning koʻrsatishicha, pomidor kukuni alohida likopinga qaraganda ancha samarali boʻlgan. Bu vitamin Ye, vitamin S, folatlar, minerallar, fenol birikmalar kabi boshqa foydali birikmalar pomidorda mavjud ekani bilan izohlanadi. “Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Biznes imkoniyatingizni kengaytiring
AQSH razvedkasi: Ukraina 2024 yil oxirigacha urushda yutqazishi mumkin
Qondagi shakar miqdorini tartibga soluvchi foydali meva nomi aytildi
Xotirani yaxshilashning juda oddiy usuli topildi
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi