Dunyodagi eng xavfli taomlar

  • 14 dekabr 2019, 23:35
  • 1 960
  • Hayot tarzi
  • 1. Akee va Saltfish
    Dunyodagi eng xavfli taomlar
    Ushbu taom aslida Yamaykaning milliy taomi bo‘lib, tuzli piyoz, kaput qalampiri, pomidor va qaynatilgan akki mevalaridan tayyorlanadi. Agar taom yaxshi tayyorlansa juda ham mazali taom hisoblanadi. Biroq, oshpaz nima qilayotganini bilishi kerak. Ushbu ingridentlar zararsiz bo‘lib tuyuladi, ammo agar akki mevasi pishmasa yoki noto‘g‘ri tayyorlansa, u halokatli bo‘lishi mumkin. Yumshoq mevada gipoglisin alkaloid toksinlari mavjud bo‘lib, ular qusish, koma va hatto o‘limga ham olib kelishi mumkin.

    2. Pishirilgan cemiz qurbaqa

    Dunyoning ba’zi qismlarida pishirilgan buqa qurbaqalarini ajoyib taom sifatida iste’mol qilishadi. Afrikaning janubiy chekkasida joylashgan Namibiyada ulkan qurbaqa boqish odatiy hol. Odatda bu taom juda xavfsizdir, ammo agar yosh buqa qurbaqa tanlangan bo‘lsa, u buyrak yetishmovchiligiga olib keladigan toksinni ishlab chiqarishi mumkin.

    3. Fugu

    Dengiz mahsulotlarining juda ko‘p mazali turlari mavjud, lekin nega shunaqa xavfli baliqni iste’mol qilish uchun odamlar yuzlab dollar to‘lashi qiziq. Balg‘am baliqning bir necha turlari mavjud, ammo ularning hammasi 1200 baravar ko‘proq halokatli bo‘lgan tetrodotoksin toksinini o‘z ichiga oladi. Bu ovqatni tayyorlash uchun sertifikat olish talab etiladi (Yaponiyada fugu nomi bilan tanilgan restoranlar mavjud).

    Oshpazlar mazkur ovqatni pishirish huquqiga ega bo‘lish uchun uch yil davomida maxsus tayyorgarlikdan o‘tishi kerak bo‘ladi. Balg‘am baliqni to‘g‘ri tayyorlashga qilingan sa’y-harakatlarga qaramay, 2000-2009 yillar oralig‘ida Yaponiyada uning iste’moli bilan bog‘liq 23 ta o‘lim qayd etildi.

    » » Dunyodagi eng xavfli taomlar