Olimlar yozgi mavsumda qovunni kamida 100 grammdan iste’mol qilishni tavsiya qilishmoqda, zero aynan qovun tarkibida inson organizmini saraton va insultdan himoyalovchi ko‘plab vitamin va minerallar mavjud.
Mutaxassislarning ta’kidlashicha, qovun tananing barcha to‘qimalarini normal holatda ushlab turishda muhim ahamiyat kasb etuvchi S vitaminiga ega. Shu bilan birga qovunning ko‘plab turlari V guruh vitaminlarga ega bo‘lib, uglevod ishlab chiqarishda yaqindan yordam beradi. Biroq olimlar qovunning yana bir foydali xususiyatini aniqlashdi. Uning tarkibidagi karotinoidlar insonni saraton kasalliklaridan himoyalar ekan.
Shuningdek antikoagulyant adenozin nomli modda qonni suyultirib, insult va yurak kasalliklari ehtimolini kamaytirishga qodir. Shu bois tibbiyot xodimlari yozgi mavsumda ko‘proq qovun eyishga chorlashmoqda.
Manba: Kun.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ramzan Qodirovning 19 yoshli qizi medal bilan taqdirlandi
Germaniyada maktab o‘quvchilari ommaviy ravishda islom dinini qabul qilmoqda
Qaysi kundalik odatlar immunitet pasayishiga olib kelishini bilasizmi?
Eron prezidenti jiddiy bayonot berdi: «Isroildan hech narsa qolmaydi»
Rossiya dunyodagi birinchi vodorod yoqilg‘ili avtomobilni taqdim etdi
HAMAS yetakchisi: Isroil Rafahga kirsa, Falastin xalqi oq bayroqni ko‘tarmaydi
Germaniyaning Knauf kompaniyasi Rossiyadan butunlay chiqib ketishini tasdiqladi
Damas uchun onlayn kontraktatsiya ochiladi