Agar shu kunga qadar organizmda ortiqcha yog‘lar hosil bo‘lishiga ovqat sabab qilib ko‘rsatilgan bo‘lsa, amerikaliklar o‘tkazgan tadqiqot umuman boshqa sababni ko‘rsatib berdi. Odam haddan ziyod semirib ketishiga aslida ovqat, kam harakatlanish sabab bo‘lmas ekan. Buning asl sababchisi organizmimizdagi «Ankirin-V» oqsili ekan.
Aynan shu oqsil yog‘ to‘qimalariga glyukoza kelib tushish tezligiga javobgar hisoblangan «Glut4» oqsili faoliyatini nazorat qiladi. U parhez, sport bilan shug‘ullanish jarayoni foydasini ham yo‘qqa chiqaradi. Yog‘li ovqatlar, shirinlikni haddan ziyod iste’mol qiladiganlar organizmida esa «Ankirin-V» oqsili uchun rostakam to‘y bo‘ladi. Olimlarning aytishicha, agar ish shunday davom etadigan bo‘lsa, haddan ortiq semirish epidemiyaga aylanishi ham hech gap emas.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Biznes imkoniyatingizni kengaytiring
Nega Tramp Zelenskiyni yomon ko‘radi?
Xotirani yaxshilashning juda oddiy usuli topildi
AQSH razvedkasi: Ukraina 2024 yil oxirigacha urushda yutqazishi mumkin
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi