7 027
Olimlar: “Tuzni me’yordan ko‘p iste’mol qilish jigarni bedavo dardga chalinishiga sabab bo‘ladi”
Denver universiteti olimlaridan biri Richard Jonson bir guruh olimlar bilan hamkorlikda tuz me’yordan ortiq iste’mol qilinsa, organizmda qanday o‘zgarishlar yuz berishi xususida tadqiqot olib bordi. Tadqiqotlarda odatga ko‘ra, sichqonlar ishtirok etdi. Ularga bir oy davomida me’yordan bir necha barobar ko‘p miqdorda sho‘rsuv berib borildi. Keyin esa ularning organizmi qayta tekshiruvdan o‘tkazildi. Ma’lum bo‘ldiki, jonivorlar jigarini qisqa muddat ichida bir necha o‘n qavat yog‘ bosibdi. Vaholanki, bu jigarni oqibatda o‘lishga olib keladi.
Bundan tashqari, tuzni haddan ziyod ko‘p miqdorda iste’mol qilish gipertoniyaga duchor etarkan. Bu esa yurak xastaliklari kelib chiqishi kafolatlandi deganidir.
Shuning uchun olimlar barchani ogohlantirgan holda, insonlar uchun bir kunlik tuz iste’mol qilish me’yori besh-olti gramm atrofida ekanini ta’kidlashmoqda.
Manba: hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ramzan Qodirovning 19 yoshli qizi medal bilan taqdirlandi
AQSHning Suriyadagi harbiy bazasiga raketalar hujum qildi
Damas uchun onlayn kontraktatsiya ochiladi
O‘zbekistonda o‘tgan uch oyda qancha avtomobil ishlab chiqarilgan?
Amerikalik olimlar barcha uchun birdek foydali jismoniy faollik turini aniqladi
Crocus teraktida ayblanayotgan tojikistonlik Dalerjon Mirzoyevning ota-onasi o‘g‘li haqida gapirdi
Futzal. Osiyo Kubogi. Tojikiston Yaponiyani guruhda qoldirdi
Vladimir Putin «Krokus»da sodir etilgan terakt uchun o‘ch olishga chaqirdi