Eʼtiboringizga havola etmoqchi boʻlganimiz oddiy piyoz. Ammo piyozdan eramizdan avvalgi beshinchi ming yillikda foydalana boshlashgan.
Mutaxassislarning hisob-kitoblariga koʻra, piyozda magniy, kaliy, folat, kunda isteʼmol qilinadigan V6 vitaminining 10 foizi, S vitaminining 20 foizi, shamollashga qarshi kversetin kabilar mavjud ekan.
Olimlar piyoz mavzusida shveysariyalik hamda italiyaliklar ishtirokida tadqiqotlar olib borishdi. Tadqiqotlarda ishtirok etganlar qancha piyozni koʻproq, tezroq isteʼmol qilishsa, shuncha kam xastalangani aniqlandi. Piyoz nafaqat xastaliklardan himoya qilarkan, balki suyaklarimizning mustahkamligini taʼminlarkan. Piyoz ovqat hazm qilishda tengsiz, ich qotishlarga qarshi faol kurashadi, qondagi qand miqdorini meʼyorda saqlaydi. Ishtahani ochadi, ortiqcha vazndan xalos boʻlishda yordam beradi.
Qonda xolesterin miqdori koʻp boʻlsa, 8 hafta davomida piyoz parhezi ushlanadi. Koʻribsizki, xolesterin meʼyoriga keladi. Pomidor bilan birga qaynatilgan piyoz saraton, yurak xastaliklarining oldini oladi. Piyoz tarkibidagi antioksidantlar koʻz, suyaklar va miya uchun koni foydadir.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi
Buxoro viloyatida «Neksiya-3» avtomashinasi buklanib qoldi
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
“Tolibon” Eronning Isroilga qarshi hujumini qo‘llab-quvvatladi
Davlat xavfsizlik xizmati maklerlarga qo‘shib mansabdorlarni ham qo‘lga oldi
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
O‘zbekistonlik sportchi final yo‘llanmasini qo‘lga kiritdi