Ohayo universiteti olimlari sichqonlarda tajriba o‘tkazishdi. Jonivorlarga har kuni pomidor kukuni berib turildi. Tadqiqot 35 hafta davom etdi. Tekshiruvlardan so‘ng sichqonlarda saraton paydo bo‘lish ehtimoli 50 foizga qisqargani ma’lum bo‘ldi.
Buning sababchisi – pomidorga qizil rang beruvchi birikmalar. Ilgari odamlarda sinab ko‘rilgan tajribalar pomidor qaylasini iste’mol qilish oftobda kuyish jarayonini tezlatishini ko‘rsatgandi. Pomidor tarkibidagi asosiy rang beruvchi birikma bu – likopin. Bu guruhdagi o‘simlik pigmentlari ichida ushbu birikma eng samarali antioksidant hisoblanadi. Ya’ni u ultrabinafsha nurlar tufayli yuzaga keladigan oksidlanish bosimiga qarshi kurashadi. Terini zararlanishdan saqlashga likopindan tashqari boshqa birikmalar ham hissa qo‘shadi.
Mirjalol Madvaliev tayyorladi.
Manba: soglom.uz
“Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Rossiya G‘azoga 29 tonnadan ortiq insonparvarlik yordami jo‘natdi
AQSH rasmiylari: Millionlab amerikaliklar xitoylik hakerlar hujumiga uchragan
Rossiyalik tergovchilar teraktda ayblanayotganlar oilasini so‘roq qilish uchun Tojikistonga keldi
«Tolibon» Moskvadagi terakt tashkilotchilarini yo‘q qilishga va’da berdi
Dubay hukmdorining eng go‘zal qizi qanday hayot kechiradi?
Erdo‘g‘on terrorchilar haqida keskin gapirdi
Rossiya Ukrainaning harbiy dron yig‘uv inshootlarini yo‘q qildi
AQSH politsiyachilarining «aqlli qarori» Legoga ma’qul kelmadi