10 352
Olimlar ichak saratonini keltirib chiqaruvchi oziq-ovqat mahsulotlarini aniqlashdi
Har kuni qizil (mol, cho‘chqa, qo‘y) go‘shtini va qayta ishlangan go‘sht oz miqdorda iste’mol qilish ichak saratonini keltirib chiqarishi ehtimolini oshirishi mumkin. Buni Okcford universiteti tadqiqotchilari aniqladi.
Tadqiqot 6 yil davomida o‘tkazilgan. Buning uchun mutaxassislar 500 ming bemor ma’lumotlarini to‘plashdi. Ilmiy ish boshlanganda 40-69 yoshda bo‘lgan kishilar o‘rtasida 2 609 ta holatda ichak saratoni qayd etildi.
Tadqiqot natijasida olimlar kuniga 21 gramm yoki undan kam iste’mol qilganlarga qaraganda 76 gramm qizil va qayta ishlangan go‘shtni is’temol qiladigan odamlarda saraton kasalligi rivojlanish xavfi 20 foiz yuqori bo‘lishi aniqlangan.
Shuningdek, 8 gramm iste’mol qilganlarga qaraganda, kuniga 54 gramm qizil go‘shtni iste’mol qilgan insonlarda saraton xavfi 15 foizga ko‘proq ekanini qayd etilgan.
Kuniga 29 gramm qayta ishlangan go‘shtni iste’mol qilganlar, kuniga 5 gramm iste’mol qiladiganlarga qaraganda, kasallik xavfi 19 foiz yuqori bo‘lgani aniqlandi. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ukraina askarlari Zelenskiyning bayonotiga kutilmagan munosabat bildirishdi
Permdagi saylov uchastkasida portlash yuz berdi
Xurmoning qanday foydali xususiyatlari mavjud?
Putinning navbatdagi olti yillik boshqaruvi Rossiya va dunyoga nima olib keladi?
Qirg‘iziston prezidenti masjidda namoz o‘qib, iftorlik berdi
Ekspert: Putinning saylovdagi g‘alabasi O‘zbekiston bilan munosabatlarni mustahkamlaydi
Putinning ishonchli vakiliga suiqasd qilishga urinish bo‘ldi
103 yoshli italiyalik ayol haydovchi jarimaga tortildi