Niderlandiyalik olimlar uzoq umr ko‘rishni istaydiganlar uchun qanday oziq-ovqat mahsulotlarini tanovvul qilish ma’qul ekanligini aniqlashdi.
Ushbu mamlakatdagi Groningen universiteti 21 oy davomida shu yo‘nalishda tadqiqot olib bordi. Bu haqida “Xalq so‘zi” nashri xabar berdi.
O‘tgan vaqt davomida mazkur oliy o‘quv yurti mutaxassislari butun Yevropa bo‘yicha 2,3 ming kishi tahlillarini tekshiruvdan o‘tkazdi. Ularning o‘rtacha yoshi 68da bo‘lib, tadqiqotlar davomida keksalarning bir qismi vafot etdi.
Natijalar hayratlanarli ko‘rinish oldi. 21 oy ichida kuniga kamida 40 grammdan oqsil iste’mol qiladigan odamlarda o‘lim xavfi 31 foizni, 70 yoshdan katta insonlarda esa buyrak ish faoliyati kuchsizlanish xuruji 46 foizni tashkil etgan.
Ayni chog‘da kuniga 70 grammdan ziyod oqsil qabul qiladiganlarda o‘lim xatari 18 foizgacha kamayar ekan.
Olimlarning fikricha, organizm yurak mushaklari to‘qimalarini tiklash uchun oqsil talab qiladi. Tana a’zolari o‘z funksiyasini bajarishga qiynaladigan qarilik paytida yurak to‘qimalarini tiklash uchun oqsil, ayniqsa, muhimdir.
“Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Damas uchun onlayn kontraktatsiya ochiladi
AQSHning Suriyadagi harbiy bazasiga raketalar hujum qildi
Futzal. Osiyo Kubogi. Tojikiston Yaponiyani guruhda qoldirdi
Shveysariya prezidenti Putinga maktub yo‘lladi
O‘zbekistonda o‘tgan uch oyda qancha avtomobil ishlab chiqarilgan?
Crocus teraktida ayblanayotgan tojikistonlik Dalerjon Mirzoyevning ota-onasi o‘g‘li haqida gapirdi
Olimlar o‘quvchilarning familiyasidagi bosh harf ularning bahosiga ta’sir qilishini aniqladi
Ramzan Qodirovning 19 yoshli qizi medal bilan taqdirlandi