Eʼtiboringizga havola etmoqchi boʻlganimiz oddiy piyoz. Ammo piyozdan eramizdan avvalgi beshinchi ming yillikda foydalana boshlashgan.
Mutaxassislarning hisob-kitoblariga koʻra, piyozda magniy, kaliy, folat, kunda isteʼmol qilinadigan V6 vitaminining 10 foizi, S vitaminining 20 foizi, shamollashga qarshi kversetin kabilar mavjud ekan.
Olimlar piyoz mavzusida shveysariyalik hamda italiyaliklar ishtirokida tadqiqotlar olib borishdi. Tadqiqotlarda ishtirok etganlar qancha piyozni koʻproq, tezroq isteʼmol qilishsa, shuncha kam xastalangani aniqlandi. Piyoz nafaqat xastaliklardan himoya qilarkan, balki suyaklarimizning mustahkamligini taʼminlarkan. Piyoz ovqat hazm qilishda tengsiz, ich qotishlarga qarshi faol kurashadi, qondagi qand miqdorini meʼyorda saqlaydi. Ishtahani ochadi, ortiqcha vazndan xalos boʻlishda yordam beradi.
Qonda xolesterin miqdori koʻp boʻlsa, 8 hafta davomida piyoz parhezi ushlanadi. Koʻribsizki, xolesterin meʼyoriga keladi. Pomidor bilan birga qaynatilgan piyoz saraton, yurak xastaliklarining oldini oladi. Piyoz tarkibidagi antioksidantlar koʻz, suyaklar va miya uchun koni foydadir.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Tadbirkorlarga qo‘llanadigan moliyaviy jarima kamaytiriladi
Nega Tramp Zelenskiyni yomon ko‘radi?
Zelenskiy: Rossiya Ukrainaning issiqlik energetikasini deyarli to‘liq yakson qildi
Qozog‘istonlik milliarderlar suv toshqinidan zarar ko‘rgan hududlarga mablag‘ ajratdi
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi