Kanadaning Monreal shahridagi Makgill universiteti sog‘liqni saqlash markazi mutaxassislari tarkibida juda ko‘p yoh bo‘lgan taomni iste’mol qilish va prostata bezi o‘rtasida bog‘liqlikni aniqlashdi. Bu haqda MedicalXpress portali xabar qildi.
Tadqiqotchilar 319 kishining ovqatlanish va MYC onkogen namoyish bo‘lishi bilan bog‘liq ma’lumotlarini to‘plashgan. Natijada ratsioni yog‘larga boy kishilarning bunday yog‘larni umuman iste’mol qilmaydiganlarga qaraganda prostata saratonidan o‘lish xavfi 4 baravar yuqori ekanligi haqidagi xulosaga kelishgan.
Ma’lum bo‘lishicha, yog‘larga boy ovqatlarni iste’mol qilish saraton ko‘payishini tezlashtiruvchi to‘qimalarning qayta loyihalanishiga olib kelar ekan va bunda o‘limga olib kelish ehtimoli oshadi.
Hayvon yog‘larining taomdagi hissasini kamaytirish kasallikni dastlabki bosqichidagi rivojlanish sur’atini pasaytirishi mumkin. Tadqiqot mualliflarining so‘zlariga ko‘ra, kelajakda uning natijalari prostata saratoniga chalinganlar uchun maxsus parhezni tuzishda yordam berishi mumkin. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Biznes imkoniyatingizni kengaytiring
Nega Tramp Zelenskiyni yomon ko‘radi?
Qondagi shakar miqdorini tartibga soluvchi foydali meva nomi aytildi
Zelenskiy: Rossiya Ukrainaning issiqlik energetikasini deyarli to‘liq yakson qildi
Qozog‘istonlik milliarderlar suv toshqinidan zarar ko‘rgan hududlarga mablag‘ ajratdi