Foto: Jürgen Pfeiffer/imagebroker.com/Global Look Press
Qandli diabet va insulin rezistentligi bilan og‘rigan odamlar toblangan va qovurilgan kartoshka iste’mol qilishdan bosh tortishlari kerak, dedi rossiyalik diyetolog Yelena Solomatina. U bunday bemorlarga glikemik indeksni kamaytirish uchun ovqatdan oldin kartoshkani sovutishni maslahat berdi, deya ma’lum qildi «Moskva 24».
- "Kartoshkani toblaganimizda yoki qaynatganimizda ularning glikemik indeksi ko‘tariladi. Kraxmal qandga aylanadi va qondagi glyukoza miqdorini oshiradi. Shuning uchun bunday kartoshkani diabetga chalinganlar, diabetdan oldingi holat, ya’ni insulin rezistentligi bo‘lganlar va ortiqcha vazn to‘plashga moyil bo‘lganlar ko‘p iste’mol qilmasligi kerak", deb tushuntirdi Solomatina.
U shuningdek, odamlarga ko‘p kartoshka iste’mol qilish odatda zararli ekanligini qo‘shimcha qildi, chunki ular organizmga zararli bo‘lgan toksik elementlarni o‘z ichiga oladi. Solomatinaning fikriga ko‘ra, kartoshka pyuresi ortiqcha vazn olishga moyil bo‘lgan odamlar uchun taqiqlanadi. Gap shundaki, u qand va yog‘ni o‘z ichiga oladi, bu taomga katta miqdorda kaloriya qo‘shadi. Bundan tashqari, diyetologning aniqlik kiritishicha, psixologik omil ham rol o‘ynaydi: kartoshka pyuresi osongina yutiladi, shuning uchun yana-da ko‘proq yegingiz kelaveradi. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Erdo‘g‘on: «Isroil Gitlerdan ham o‘tib ketdi»
«Real Madrid» ustozi Karlo Anchelotti kechagi g‘alabadan so‘ng nimalar dedi?
O‘zbekistonda zilzilaga tayyorgarlik kuchaytiriladi
Biznes imkoniyatingizni kengaytiring
Qondagi shakar miqdorini tartibga soluvchi foydali meva nomi aytildi
Xotirani yaxshilashning juda oddiy usuli topildi
Qozog‘istonlik milliarderlar suv toshqinidan zarar ko‘rgan hududlarga mablag‘ ajratdi
Sirdaryoda budjetga juda ko‘p miqdorda zarar yetkazgan mayning ferma aniqlandi