11:44 / 28.03.2020
3 154

Organik ovqatlanishning 6 usuli sizning saraton xavfingizni kamaytirishi mumkin

Organik ovqatlanishning 6 usuli sizning saraton xavfingizni kamaytirishi mumkin

Organik yoki yo‘qligidan qat’i nazar, meva va sabzavotlarga boy parhez saraton kasalligining oldini olishda oltin yo‘l hisoblanadi. Ammo yangi tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, asosan organik moddalarni iste’mol qilish saraton rivojlanish ehtimolini yanada kamaytiradi.

JAMA Ichki Tibbiyotida chop etilgan tadqiqot besh yil davomida qariyb 70000 kattalar fransuz parheziga rioya qildi va asosan organik ovqat iste’mol qilish saratonning ayrim turlarini kamaytiradi.

Tadqiqot ishtirokchilari uch guruhga bo‘lindi: hech qachon organik ovqat iste’mol qilmaydigan odamlar, vaqti-vaqti bilan ularni iste’mol qiladigan odamlar va ko‘pincha organik ovqat iste’mol qiladigan odamlar. Besh yil davomida ko‘p vaqt organik iste’mol qilganlar saraton kasalligining har qanday 25% rivojlanish ehtimoliga ega bo‘lishgan.

Organik ovqatni iste’mol qilish, ayniqsa Xodgkin bo‘lmagan limfoma va postmenopozal ko‘krak saratonidan himoya qilishda juda yaxshi. Teri va ko‘krak saratoni xavfi 1/3 ga kamaydi va tadqiqotchilar shuningdek prostata, teri va kolorektal saraton kasalligining kamayishini aniqladilar. Garchi bu bog‘liqlikni o‘rganishning boshlanishi bo‘lsada, quyida organik moddalarni iste’mol qilish saraton kasalligining oldini olishga yordam beradi.

1. Pestitsidlar
Atrof-muhitni muhofaza qilish agentligi tasdiqlagan pestitsidlar inson iste’moli uchun xavfsiz (ma’lum darajada) deb va’da beradi. Ammo bu kimyoviy moddalarning ko‘pi hech qachon tanada so‘rilmaydi, ammo bizning hayotimiz davomida yog‘li to‘qima ichida o‘sadi. AQSHda 600 dan ortiq faol kimyoviy moddalar ro‘yxatga olingan, ularning ba’zilari Yevropada ta’qiqlangan, chunki ular juda xavflidir.

Tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, o‘z ekinlarida pestitsidlarni ishlatadigan fermerlarda saraton kasalligi yuqori, ayniqsa leykemiya, Xodgkin bo‘lmagan limfoma, ko‘p miyeloma, yumshoq to‘qima sarkomasi va oshqozon, teri, miya, lablar va prostata saratoni uchun. Uyda pestitsidlarga ta’sir qilish, bolalarda saraton rivojlanish xavfini oshiradi. Zarar allaqachon sperma yoki bachadon orqali zarar berishi mumkin.

2. O‘sish gormonlari

Farzandlaringiz uchun yana bir jiddiy xavf shundaki, Qo‘shma Shtatlarda maxsus ishlab chiqariladigan mol go‘shti ko‘p miqdorda o‘sish gormonlarini o‘z ichiga oladi. Amaliyot hayvonlarda go‘sht miqdorini ko‘paytiradi, ammo bu reproduktiv va bolalarda saraton rivojlanish xavfi bilan bog‘liq.
Erkaklar uchun xavf katta bo‘lib, prostata saratoni bilan kasallanish 60 foizga, moyak saratoni esa 59 foizga oshadi.

FDA va USDA go‘shtdagi gormonal qoldiqlar "normal darajaga" tushishini ta’kidlaydilar va qoldiq darajasini tekshirish uchun har qanday talablarni rad etadilar. Mustaqil tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, sigirlarning o‘sish gormoni bilan qasddan qilinadigan go‘sht darajasi me’yordan kamida 20% yuqori. 1975 yildan beri bolalarda saraton kasalligi 38 foizga oshgani bejiz emas.

3. Antibiotiklar
Ko‘pgina noorganik fermalar, agar ular kasal bo‘lmasa ham, o‘z hayvonlarini doimiy ravishda antibiotiklar bilan oziqlantiradilar. Maqsad kasal hayvonning kasallik tarqalishi va butun podani yo‘q qilish ehtimolini kamaytirishdir.

Bu haqiqiy xavf, ammo antibiotiklarni noaniq ishlatish katta xavf tug‘diradi. Antibiotikning haddan tashqari ta’siri immun tizimini zaiflashtiradigan va saraton kasalligini ochadigan bir nechta otoimmun kasalliklar bilan bog‘liq.

Bu shunchaki taxmin emas. Xalqaro saraton jurnali antibiotiklardan muntazam foydalanish va saratonning ayrim turlarini rivojlanish xavfi o‘rtasidagi bog‘liqlikni ko‘rsatadigan tadqiqotni nashr etdi. Ularning eng keng tarqalgani - ko‘krak, o‘pka, prostata va yo‘g‘on ichak saratonlari. Antibiotiklarni qabul qilish uchun tabiiy go‘sht va sut mahsulotlarini tanlang.

4. Genetik modifikatsiyalangan ovqatlar

Baby boomers avlod vakillari DuPont tomonidan 1935-1982 yillarda ishlatilgan - "Kimyoviy vositalar orqali yaxshiroq hayot" shiorini yaxshi eslashadi.

Ushbu ibora bugungi kunda ham ilmiy taraqqiyotning ajoyibotlaridan hayratda qolish uchun ishlatiladi, ammo hamma yutuqlar ham yaxshi emas va qaror qabul qilishdan oldin biz qattiq sinovlarni o‘tkazishga tayyor bo‘lishimiz kerak. Geni o‘zgartirilgan organizmlar bunga yaxshi misoldir.

GMO - bu ma’lum bir istalgan xususiyatlarni oshirish uchun genlarni bir turdan boshqasiga kiritish orqali laboratoriyada yaratilgan o‘simliklar yoki hayvonlar. Ishlab chiqarish nuqtai nazaridan, bu odatda o‘simliklarni pestitsidlarga, kasalliklarga va yuk tashishdagi qiyinchiliklarga chidamli qiladi.

Ba’zan maqsad hatto ozuqaviy tarkibni yaxshilashdir. Ammo o‘simlik yoki hayvonning DNKidagi o‘zgarishlar uni saraton xavfi nuqtai nazaridan noma’lum qiladi va bozorga chiqarilishidan oldin GMO tadqiqotlari yetarli emas.

5. Organikada ko‘proq ozuqa moddalari mavjud
Balansli, keng qamrovli ovqatlanish saraton xavfini sezilarli darajada kamaytiradi. Organik oziq-ovqatlarni iste’mol qilish bu ishni osonlashtirishi mumkin, chunki organik ovqatlarda ko‘pincha oziq-ovqat vitaminlari mavjud.

Buning sababi, mas’uliyatli va barqaror yetishtirish usullari organik dehqonchilikning asosiy tamoyillaridan biridir. Tuproq ehtiyotkorlik bilan o‘stiriladi va hech qachon muhim oziq moddalarini yo‘qotmaydi. Shunday qilib, organik ekinlar ularga ko‘proq kirish imkoniyatiga ega.

Bir necha tadqiqotlar shuni tasdiqladiki, organik ravishda o‘sadigan oziq-ovqatlar odatdagi ovqatlarga qaraganda o‘rtacha 27% S vitaminlari, 29,3% ko‘proq magniy, 21,1% ko‘proq temir va 13,6% ko‘proq fosfor bilan ta’minlaydi. Organik ovqatni iste’mol qilish to‘g‘ri ovqatlanishni osonlashtiradi. Bu hayot davomida saraton xavfini kamaytirishga olib keladi.

6. Sog‘liqni saqlashdagi umumiy majburiyat

Va nihoyat, tabiiy ovqatni ko‘proq iste’mol qiladigan odamlar sog‘liq uchun umumiy majburiyatlarga ega bo‘lishi mumkin. Ko‘p miqdorda organik mahsulot sotib oladigan odamlar yuqori daromadga ega bo‘lishadi, bu esa yuqori darajadagi profilaktika yordamidan foydalanish orqali salomatlikni saqlashga yordam beradi.

Natijada, organik mahsulotlardan foydalanish saraton kasalligining oldini olishga qaratilgan turmush tarzining faqat bir qismidir. Bu aniq foydalidir, lekin o‘zingiz va oilangiz uchun sog‘liqni saqlashni yaxshilash uchun qila oladigan yoki qilishingiz kerak bo‘lgan yagona narsa bu emas.

Agar siz organik mahsulotlarni iste’mol qila olmasangiz, meva va sabzavotlarni sotib olishni to‘xtatmang. Iste’mol qilishdan oldin mevani suv bilan yuvib, sodali suvda namlashga urinib ko‘ring, shunda pestitsid qoldiqlarini yolg‘iz yuvishdan ko‘ra ko‘proq tozalanadi.

Boshlanish sababini aniqlash uchun ko‘proq tadqiqotlar talab etiladi, ammo shu bilan birga, organik moddalarni iste’mol qilish sizning pestitsidlar, antibiotiklar, o‘sish gormonlari va GMOlarga bo‘lgan ta’siringizni kamaytiradi, shu bilan birga yaxshi ovqatlanishni ta’minlaydi. Oxir-oqibat, bu saraton xavfini kamaytirish uchun yagona yo‘lga aylanadi.

arenda kvartira tashkent


Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Jamiyat » Organik ovqatlanishning 6 usuli sizning saraton xavfingizni kamaytirishi mumkin