Rivoyatlardan birida Xolid degan arab kishi Efiopiya janubidagi Kaffa degan joyda qo‘y boqib yurib, qo‘ylarining mevalardan birini eganidan keyin harakatchan bo‘lib qolayotganini sezgan, — O‘zbekiston musulmonlari idorasi rasmiy veb-portali. O‘sha mevalarni terib olgan Xolid birinchi bo‘lib qahva qaynatgan.
Qahva dastlab Efiopiyadan Yamanga eksport qilingan. XV asrga kelib esa Makka va Turkiyaga tarqalib 1645 yil Turkiya orqali Venesiyaga o‘tgan. Angliyaga qahvani 1650 yil turk tadbirkori keltirgan va Londonning Lombard ko‘chasida qahvaxona ochgan.
Arabcha “qahwa” so‘zi turkchada “kahve” deb talaffuz qilingan. Italyanlar bu so‘zni “caff?” shaklida, inglizlar esa ikki “e” orttirib “coffee”, deb atagan. ruschada esa – “kofe”, deyiladi.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Mariya Zaxarova ukrainaliklarni Amerika hindulariga o‘xshatdi
Velosipedda sayr qilish uchun 3 sabab: yoshartiradi, ozdiradi va umrni uzaytiradi
Zoir Mirzayev “Telefonsiz maktab”ga 300 mln so‘m mukofot berdi
Amerikalik olimlar barcha uchun birdek foydali jismoniy faollik turini aniqladi
Piyoda yurish va bog‘dorchilik bilan shug‘ullanish depressiyaga chalinishni 23 foizga kamaytiradi
“Tolibon” Afg‘onistonning Xost viloyatida besh nafar fuqaroni qamchi bilan jazoladi
Germaniyada maktab o‘quvchilari ommaviy ravishda islom dinini qabul qilmoqda
AQSHning G‘azodagi siyosatidan norozi Davlat departamenti rasmiysi iste’foga chiqdi