20:09 / 16.03.2020
3 856

Hech qachon plastmassani oziq-ovqat bilan birga ishlatmaslikning 7 sababi

Hech qachon plastmassani oziq-ovqat bilan birga ishlatmaslikning 7 sababi

Aftidan, bizning oziq-ovqat mahsulotlarimiz har doim plastik bilan aloqada. Xaltadan yoki sumkadan qoldiqlarni plastik idishlarda saqlash haqida gap ketganda, biz uni kundalik hayotda doimo ishlatamiz. Ammo biz oziq-ovqat do‘konidan mahsulotlarni sotib olishdan oldin ham, u plastik jihozlarda qayta ishlanadi va plastik qutilar va bankalarda keltiriladi.

Albatta, bunday keng ishlatiladigan mahsulot xavfsiz bo‘lishi kerak, to‘g‘rimi? Afsuski yo‘q. Plastmassadan olingan kimyoviy moddalar bizning oziq-ovqat mahsulotlarimizga singib ketishi mumkin va ishlab chiqaruvchilar qaysi kimyoviy moddalarni ishlatayotganliklarini oshkor qilishmaydi.

Turli xil plastmassalarning xavfsizligi haqida katta savol belgilari mavjud, ammo biz BPA (bisfenol A) deb ataladigan muntazam qo‘shimchaning endokrin tizimni yo‘q qilishini va ularning xulq-atvor muammolari, saraton va yurak kasalliklari bilan bog‘liqligini bilamiz.

Plastik, shubhasiz, hayotimizni yanada qulayroq qiladi, ammo uzoq vaqt davomida saqlanib qolgan yoki plastmassada tayyorlangan mahsulotlarning achchiq ta’mi bizga nimanidir anglatadi. Plastmassaga bog‘liqligimizda ko‘plab muammolar mavjud - biz plastikdan qutulish uchun yettita yaxshi sababni ko‘rib chiqmoqchimiz, ayniqsa bu sizning ovqatlanish tizimingiz haqida.

1. BFA
Turli xil plastmassa turlari mavjud va ularning barchasi raqam bilan kodlangan. Iste’molchilar ma’lum bir plastikni qayta ishlashga yaroqli yoki yo‘qligini aniqlash uchun ushbu raqamlardan foydalanadilar. Ishlab chiqaruvchilar uchun raqamlar ma’lum bir "retsept"ni ko‘rsatadi. № 7 plastmassa - bu qattiq polikarbonat plastmassa va BPA ni o‘z ichiga olgan.

Vaqt o‘tishi bilan BPA bizning tanamizda vujudga keladi va endokrin tizimni buzadi, shuningdek, bir qator o‘limli kasalliklar, saraton va yurak kasalliklari xavfini oshiradi. Bolalar, shu jumladan chaqaloqlar va homilalar, yuqtirilgan BPA ta’siriga juda sezgir.

Ammo BPA juda ko‘p odatdagi kundalik jarayonida uchratishingiz mumkin. Bu sho‘rvalar, mevalar va sabzavotlarni o‘z ichiga olgan aluminiy qutilar qatori. Bu chek qog‘ozda, soda qutilari, DVD va izolyatsiyalangan qahva krujkalarida. Ta’sirni cheklash uchun iloji boricha ko‘proq mahsulotlarda BPAdan saqlangan yorliqli mahsulot sotib oling.

2. Ftalatlar

Bu yerda yoshlar uchun yana bir yomon yangilik. Bolalar o‘yinchoqlarining barcha turlarida mavjud bo‘lgan yumshoq plastmassalar ftalatdan tayyorlanadi, shunda material egiluvchan bo‘ladi. Bu PVX yoki plastik №3.
Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ftalatlar rivojlanayotgan bolalarning endokrin va reproduktiv tizimlariga zarar etkazadi va hatto jigar saratoni xavfini oshirishi mumkin. Boshingizni og‘ritadigan yangi PVX ning hidi sizni uning toksikligi haqida xabardor qilishi mumkin.

3. Antimoni
Ehtimol siz allaqachon plastik suv idishlarining ekologik halokat ekanligini bilasiz, ammo ularning sog‘lig‘imizga qanday tahdid solayotganidan bexabar bo‘lishingiz mumkin. Ushbu idishlarda ishlatiladigan plastmassa PET №1 hisoblanadi va u katalizator sifatida antimoni deb ataladigan kimyoviy moddadan foydalaniladi. Tadqiqotchilar, antimoni hayot davomida saraton xavfini oshiradi, deb taxmin qilishmoqda. Nafas olish, og‘iz orqali yoki teriga kimyoviy yoki shunga o‘xshash birikmalar bilan ta’sirlanganidan keyin antimoni bilan professional ravishda ishlaydigan odamlarda sog‘liqqa salbiy ta’sir ko‘rsatiladi.

4. Antibakterial

Oziq-ovqat mahsulotlarini saqlash idishlarimizning ko‘p qismini tashkil etadigan plastmassa turi polipropilen deb nomlanadi (5-sonli plastik). Bir muncha vaqtdan beri № 5 plastik BPAga sog‘lom alternativ sifatida ko‘rib chiqilgan. Biroq, yaqinda uning tarkibida antibakterial qo‘shimchalar borlili aniqlandi, bu esa xavfsiz plastik yo‘q degan xulosani yanada kuchaytiradi.

Nisbatan yangi kashfiyot sifatida 5-sonli plastmassadan foydalanish paytida yetkazilishi mumkin bo‘lgan zararlar to‘g‘risida tadqiqotlar olib borilmadi. Ammo normal ishlashi uchun ichaklarimiz bakteriyalarning nozik muvozanatini saqlab turishi kerak, shuning uchun antibakterial qo‘shimchalarning ichilishi bu xavf tug‘dirishi mumkin.

5. Teflon
Teflon - bu ba’zi idish va idishlarni qoplaydigan yopishqoq bo‘lmagan plastmassaning bir turi. Yutib yuborilganda teflonning zaharli ekanligi to‘g‘risida bizda hech qanday dalil yo‘q, ammo u juda yuqori haroratda (500 darajadan yuqori) zaharli kimyoviy moddalarni chiqarib yuborishi mumkin. Teflon ishlab chiqarish va yo‘q qilish paytida zararli kimyoviy moddalarni ham chiqaradi.

6. Plastik idish, selofanlar
Oziq-ovqat mahsulotlariga plastmassa bo‘laklarini solib qo‘ymaslikni biz allaqachon bilamiz. Kimyo sanoati buni tan oladi, ammo uning miqdori juda oz ekanligini ta’kidlaydi. Odatda ular eslatib o‘tilmagan narsa shundaki, bu kimyoviy moddalarning ko‘pini tanasi qayta ishlay olmaydi, aksincha bizning yog‘li to‘qimamizda joylashadi va ko‘p yillar davomida o‘sishda davom etadi.

Agar siz plastikdan xalos bo‘lishga tayyor bo‘lmasangiz, ta’sirni minimallashtirishning bir necha yo‘li mavjud. Masalan, hech qachon ovqatni plastmassada isitmang, chunki bu tashish miqdorini oshiradi.
Migratsiya darajasi sho‘r, yog‘li yoki kislotali ovqatlar ta’siri ostida ham oshadi. Agar siz oziq-ovqat mahsulotlarini yopish uchun plastik qadoqlardan foydalansangiz, plastmassa boshqa mahsulotga tegmasligiga ishonch hosil qiling

7. Atrof-muhitga zarar yetkazadi

Plastmassa parchalanib ketmasligi va chiqindilarda xavotir bilan to‘planishi yangilik emas. Eng yomoni, u bizning suv yo‘llarimizga va okeanlarga o‘z yo‘lini topadi. Bunga yaqqol misol Tinch okeanidagi axlat uyumlari, suzuvchi plastik zarralarning ulkan to‘plami bo‘lib, u dunyodagi ko‘plab axlat "orollaridan" biri hisoblanadi.

Plastmassa parchalanmaydi, lekin quyosh va suv ta’sirida u kichikroq zarrachalarga aylanadi. Ushbu kichik zarralar baliq va qushlar tomonidan yeyiladi va shu bilan oziq-ovqat zanjiriga aylanadi. Albatta, juda ko‘p miqdordagi zaharli nooziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish ham ushbu hayvonlarning populyatsiyasiga zarar yetkazadi, ularning sonini kamaytiradi va qirilib ketish xavfini tug‘diradi.

Oziq-ovqat mahsulotlarida uning keng tarqalganligi sababli plastikdan butunlay qutulish oson emas. Biroq, sizning ta’siringizni kamaytirish uchun bir necha oddiy qadamlar mavjud. Boshlash uchun shisha saqlash idishlari, ichimlik idishlari va bolalar idishlariga o‘ting. Mikroto‘lqinli pechda qog‘oz sochiqni qo‘llang.

Bundan tashqari, plastmassa idishlarni idish yuvadigan mashinaga solmasdan va tirnalgan yoki deformatsiyalangan har qanday plastmassani olib tashlashdan ko‘ra qo‘lda yuvish yordam beradi. Asta-sekin, agar biz plastmassaga bo‘lgan qaramligimizni kamaytira olsak, Yer va uning barcha mavjudotlari salomatligi sezilarli darajada yaxshilanadi.

arenda kvartira tashkent

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Hayot uchun » Hech qachon plastmassani oziq-ovqat bilan birga ishlatmaslikning 7 sababi