Olimlar ishlov berilgan go‘sht mahsulotlarini iste’mol qilish, insonlarda xavfli o‘smalar kelib chiqishining ehtimolini oshirishini aniqlashdi. Bu to‘g‘ridagi maqola European Journal of Cancer ilmiy jurnalida chop etildi.
Glazgo universiteti mutaxassislari 260 ming nafar o‘rta yoshdagi ayollarda ilmiy tadqiqotlar o‘tkazishgan.
Tadqiqotda aniqlanishicha, bir kunda 9 (to‘qqiz) gramm qayta ishlangan go‘sht mahsulotlarini iste’mol qilish, ayollarda ko‘krak saratoni bilan kasallanish ehtimolini 15 foizga oshiradi. Bu, bir hafta davomida ikkita sosiska yoki uchta parrak qilib kesilgan, dudlangan go‘shtni iste’mol qilish deganidir.
Tadqiqot natijasida qayd etilishicha, aynan qayta ishlangan go‘sht mahsuloti shunday xavf tug‘diradi.
Bundan oldinroq, BJSST bir kunda 50 gramm qayta ishlangan go‘sht mahsulotini iste’mol qilish, insonda xavfli o‘smalar paydo bo‘lishi ehtimolini 18 foizga oshirishini aniqlagan edi. “Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Piyoda yurish va bog‘dorchilik bilan shug‘ullanish depressiyaga chalinishni 23 foizga kamaytiradi
Germaniyada maktab o‘quvchilari ommaviy ravishda islom dinini qabul qilmoqda
Amerikalik olimlar barcha uchun birdek foydali jismoniy faollik turini aniqladi
Zoir Mirzayev “Telefonsiz maktab”ga 300 mln so‘m mukofot berdi
Rossiya dunyodagi birinchi vodorod yoqilg‘ili avtomobilni taqdim etdi
Mariya Zaxarova ukrainaliklarni Amerika hindulariga o‘xshatdi
AQSHning G‘azodagi siyosatidan norozi Davlat departamenti rasmiysi iste’foga chiqdi
Qaysi kundalik odatlar immunitet pasayishiga olib kelishini bilasizmi?