Suvning haddan ko‘p iste’moli oqsilning parchalanishi darajasini oshiradi va organizmdan vitaminlar hamda foydali mikroelementlarning yuvilib ketishiga olib keladi. Bundan tashqari, bunda yurak-tomir va siydik chiqarish tizimi zo‘riqadi. Bu haqda rossiyalik mutaxassis, tibbiyot fanlari doktori Alla Pogojeva ma’lum qildi.
Mutaxassis suyuqlik iste’moli me’yori kuniga 2,5 litrni tashkil qilishini eslatib o‘tgan. Bu hajmdan bir litrini ovqatlanish vaqtida turli mahsulotlardan olamiz, qolgani esa erkin suyuqlik, misol uchun sho‘rva va sut hisobiga to‘ldiriladi.
“Qattiq yegulikda bo‘lmagan ushbu ichimliklar, shuningdek, qahva, qora choy va boshqalar ratsion tarkibiga erkin suyuqlik ko‘rinishida kiradi va kuniga 1500-2000 mlni (6-8 stakan) tashkil qilishi lozim”, deb aytgan Pogojeva.
Olimaning ta’kidlashicha, ichimliklar ta’mi ham muhim rol o‘ynaydi. Misol uchun, nordon morslar, ko‘k choy, kvas va mevalardan tayyorlangan ichimliklar so‘lak ajralishini qo‘zg‘atib, tashnalik hissini kamaytiradi. “Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Kalyari” Shomurodov bo‘yicha bir qarorga keldi
Samarqandda haydovchidan pora so‘ragan YPX xodimlari ishdan bo‘shatildi
Rogov: Amerika qo‘shinlarining Ukrainada paydo bo‘lishi "ochiq ishg‘ol" bo‘ladi
Ukraina Qrimga ATACMS raketalari bilan hujum qildi
Saul Alvares: "U o‘z jangchisiga tupurib qo‘ygan!"
Otabek G‘ulomxo‘jayev: "Tarixiy g‘alaba orqali o‘zbek xalqiga xursandchilik ulashgan yigitlarga rahmat"
AQSHning Markaziy Osiyo davlatlari bo‘yicha strategiyasida Rossiya va Xitoyning tilga olinishi
Abbosbek Fayzullayev ham Osiyo kubogi finalida o‘ynamaydi