Aksariyat odamlar uchun oqsilning asosiy manbai go‘shtdir. Kuchli bo‘lish uchun go‘sht iste’mol qilish kerakligini ta’kidlashadi. Ammo go‘sht iste’mol qilish haqiqatan ham foydalimi? Doktor Kris Verburg bu savolga o‘zining “Uzoq umr ko‘rish kodeksi” kitobida javob beradi.
Olimlarning fikri
Umuman olganda, juda ko‘p go‘sht iste’mol qilish foydali emas. Go‘sht yosh bilan bog‘liq turli kasalliklar xavfini oshiradi. 2006 yilda o‘tkazilgan tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, ko‘p go‘sht iste’mol qiladigan odamlarda qon saratoni bilan kasallanish ehtimoli ikki baravarga ortadi. Har kuni go‘sht iste’mol qiladigan ayollarda haftasiga uch martadan kam go‘sht iste’mol qiladiganlarga qaraganda ko‘krak saratoni xavfi ikki baravar yuqori. Ortiqcha go‘sht esa yo‘g‘on ichak saratoni xavfini oshiradi.
Yana bir yirik tadqiqot o‘n sakkiz yil davomida kuzatilgan 6000 dan ortiq odamni qamrab oldi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, hayvon oqsillarini iste’mol qilgan odamlar saraton kasalligiga to‘rt baravar va diabetga chalinish ehtimoli besh baravar ko‘p. Shu sababli olimlar yuqori oqsilli diyetalarga, shu jumladan, paleo diyetasiga qarshi chiqishi ajablanarli emas.
Qizil go‘shtning qanday salbiy ta’siri mavjud?
Go‘shtni kasallik bilan bog‘laydigan ko‘plab tadqiqotlarda ushbu mahsulot asosiy sabab sifatida ko‘rsatiladi. qizil go‘sht – mol va qo‘y go‘shtidir.
Tovuq yoki kurka go‘shtidan farqli o‘laroq, qizil go‘sht ko‘pincha yallig‘lanishni rag‘batlantiradigan tuz, konservant, bo‘yoq va yog‘lar kabi nosog‘lom moddalarga boy bo‘ladi. Oq go‘sht bilan almashtirilgan qizil go‘shtning har bir porsiyasi o‘lim xavfini 14 foizga oshiradi.
Shuningdek, erkin va sanoat xo‘jaliklarida boqiladigan hayvonlarning go‘shti har xil. Birinchi variantda kasallik xavfi ancha past bo‘ladi. Ammo har qanday hayvon oqsilining ko‘pligi qarishni tezlashtiradigan haqiqatni o‘zgartirmaydi. Go‘sht ham oqsil manbai fermadan yoki yaylovdan keladimi, unda hayvon oqsili mavjud. Qizil go‘sht, oq go‘sht, baliq yoki tuxum hayvon oqsilidir. Tadqiqotlar hayvon oqsili va har xil yoshga bog‘liq kasalliklar xavfi o‘rtasidagi aniq bog‘liqlikni ko‘rsatadi.
Oqsilni boshqa qanday mahsulotlardan olish mumkin?
Oqsil salomatlik uchun qanchalik muhimligini hamma biladi. Mushak massasini quradigan sportchilar, ayniqsa, uning oziq-ovqatdagi miqdori bilan qiziqadi. Eng ko‘p oqsil qayerda? Albatta, go‘shtda! Ammo ortiqcha hayvon oqsili qarishni tezlashtirishi mumkin. Ularni bunday ta’sir ko‘rsatmaydigan o‘simlik oqsillaridan yong‘oq, dukkaklilar, qo‘ziqorinlar bilan almashtirish tavsiya etiladi. Sabzavotli oqsil yoshga bog‘liq kasalliklar xavfini oshirmaydi.
Buning sababi shundaki, o‘simlik oqsillari kamroq oltingugurtli aminokislotalarni va o‘sishni rag‘batlantiruvchi metioninni o‘z ichiga oladi. Ular hayvon oqsillari kabi qarish signalizatsiya yo‘llarini yoki yoshni tezlashtiruvchi gormonlar chiqarilishini rag‘batlantirmaydi. Shunga ko‘ra, vegetarianlar ko‘pincha uzoq umr ko‘rishi ajablanarli emas. Ba’zi tadqiqotlarga ko‘ra, vegetarianlar go‘sht iste’mol qiladigan va yoshga bog‘liq kasalliklardan kamroq aziyat chekadigan odamlarga qaraganda 4-7 yil ko‘proq yashaydi.
Qizil go‘shtni nima almashtirishi mumkin?
Eng oson yo‘li qizil go‘sht yoki qayta ishlangan go‘sht mahsulotlarini tovuq, kurka yoki yog‘li baliq kabi hayvonlarning sog‘lom oqsil manbalari bilan almashtirishdir. Ko‘proq yong‘oq, urug‘lar, dukkaklilar va brokkoli kabi oqsilga boy sabzavotlarni iste’mol qilishga harakat qilish lozim.
Doktor Verburg tavsiyasiga ko‘ra, asosiysi, oqsillarni yetarli miqdorda iste’mol qilishdir, chunki oqsil juda kam bo‘lsa, unda inson o‘zini zaif va charchagan his qiladi yoki mushak og‘rig‘idan azob chekadi. Vegetarianlar B12 vitaminini ham qabul qilishi kerak, bu juda muhim.
“Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring