Biz tez-tez ovqatlanamiz yoki stress va yomon kayfiyatda bo‘lamiz, bu nafaqat tarozilardagi raqamlarga, balki terining umumiy holatiga ham ta’sir qiladi. Butun dunyo dermatologlari turmush tarzingizni, uyqu va ovqatlanishingizni diqqat bilan kuzatib borishni maslahat berishadi. Mutaxassis Diana Grigorenkoga ko‘ra, ayrim mahsulotlar diyetada mavjudligini qattiq nazorat ostida ushlab turish, teringizning holatini ham yaxshi holatda saqlash uchun ularni foydali analoglar bilan almashtirish lozim.
Spirtli ichimliklar
Bu qondagi qand miqdorini, shuningdek, organizmdagi chiqindilar va toksinlar miqdorini oshiradi, ular ham sebum qavati orqali ter bilan yuzdagi teshiklardan chiqadi. Spirtli ichimliklarni haddan tashqari iste’mol qilish suvsizlanishni keltirib chiqaradi, bu esa quruqlashish, ajinlar va tirnash xususiyatini keltirib chiqaradi.
Spirtli ichimliklar husnbuzar, ekzema va psoriaz kabi kasalliklar xavfini oshiradigan dermal hujayralarni tiklash uchun mas’ul bo‘lgan A vitaminini organizmdan chiqarib tashlaydi.
Sigir suti
Laktoza (sut shakari) insulin sintezini rag‘batlantiradi, bu steroidlarning teriga ta’sirini yanada kuchaytiradi va o‘z navbatida tabiiy gormonal fonga ta’sir qiladi. Ba’zi teri muammolarini, ko‘pincha husnbuzarlarni keltirib chiqaradi.
Diyetologlarning ta’kidlashicha, melatonin, progesteron va estrogenning ta’siri asabiylashish, depressiyani keltirib chiqaradi. Bugungi kunda turi juda ko‘p bo‘lgan o‘simlik muqobillarini sinab ko‘ring.
Shakar
Shakarni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish asabiylik, kuchli hazmsizlik, doimiy charchoq hissi, ko‘rishning pasayishi, anemiya, mushak va teri kasalliklariga olib kelishi mumkin. Organizmdagi ortiqcha shakar ham glikatsiyaga sabab bo‘ladi. Shakarni tabiiy shakar (glyukoza) yoki har qanday shirinlagichlar, masalan, Topinambur siropi bilan almashtirish mumkin.
Tuz
Sho‘r va achchiq ovqatlarni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish terining umumiy holatiga, ayniqsa, ko‘z atrofidagi teriga salbiy ta’sir qiladi. Gap shundaki, uni iste’mol qilgandan keyin organizmda ortiqcha suyuqlik to‘plana boshlaydi, bu esa ko‘z ostida shish va xaltalarni hosil qiladi.
Kofe
Teri turidan qat’i nazar, har bir kishida qahvalardan so‘ng husnbuzar paydo bo‘lishi mumkin. Qahva tarkibidagi kortizol ortiqcha yog‘ bezlarini rag‘batlantirishi va yallig‘lanishni keltirib chiqarishi ehtimoli mavjud. Qahva, shuningdek, vitamin va minerallarning so‘rilishini kamaytiradi. Va eng muhimi, qahva kollagen ishlab chiqarishni kamaytirish orqali terining erta qarishiga olib keladi. Qahva o‘rniga ertalab bir piyola choy ichishga harakat qiling.
Fastfudlar
Odatda tozalangan uglevodlar ko‘proq fastfudlarda bo‘ladi, ya’ni ular shakarga boy va ozuqaviy qiymati juda past. Tez hazm bo‘luvchi uglevodlar qondagi qand miqdori va insulin darajasining ko‘tarilishiga olib keladi, bu yallig‘lanish va yog‘ ishlab chiqarishni ko‘paytiradi. Oqibatda teri teshiklari yopilib qoladi va husnbuzar paydo bo‘ladi.
Go‘sht
To‘g‘ri pishirilgan va yog‘siz go‘sht sog‘lig‘imiz uchun muhim bo‘lgan oqsil va boshqa oziq moddalarning ajoyib manbaidir. Ammo go‘shtni ortiqcha iste’mol qilish qonda azot almashinuvining toksik mahsulotlari konsentratsiyasini oshiradi, bu esa organizm to‘qimalariga sezilarli zarar yetkazishi va hatto podagra kabi bir qator kasalliklarni keltirib chiqarishi mumkin.
“Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring