11:07 / 10.02.2025
355

Shirin yolgʻon: gazli ichimliklar va sharbatlar sogʻligʻingizga qanday zarar etkazadi?

Shirin yolgʻon: gazli ichimliklar va sharbatlar sogʻligʻingizga qanday zarar etkazadi?
Ulardan ortiqcha foydalanish tana vaznini oshirishi va metabolizmni buzishi mumkin.

Qandli ichimliklar dunyo boʻylab har yili milliondan ortiq yurak xastaligiga sabab boʻladi. Sharbatlar va gazlangan ichimliklar sutkalik shakarga boʻlgan ehtiyojning yarmini oʻz ichiga oladi, dedi funktsional diagnostika shifokori Rashid Songurov Gazeta.ru nashriga.

"JSST shakarni diyetaga kunlik iste'mol qilinadigan umumiy kaloriyalarning 10% dan kamrogʻi darajasida kiritishni tavsiya qiladi. Agar odam umumiy miqdorning 5% dan kamrogʻini (25 gramm yoki 6 qoshiq shakar) iste'mol qilsa, u holda ular sogʻlom diapazonda. Vaholanki, oddiy kunlik ehtiyojni bir stakan uzum yoki olma sharbati bilan bemalol qondirish mumkin, unda taxminan 6-8 qoshiq shakar bor”, — deya tushuntirdi mutaxassis.

Shifokor, shuningdek, odamlar koʻpincha bir stakan sharbat bilan toʻxtab qolmasdan, keyin meva, shirinliklar va shakarni oʻz ichiga olgan boshqa mahsulotlarni iste'mol qilishlarini ta'kidladi. Shunday qilib, ular ruxsat etilgan me'yordan sezilarli darajada oshadi. Bundan xulosa qilishimiz mumkinki, kuniga bitta shirin ichimlik ham diyetada nomutanosiblikka olib kelishi mumkin.

Qandli ichimliklarni ortiqcha iste'mol qilish kilogramm ortishi va metabolik kasalliklarga olib keladi. Ikkinchisi diabet va yurak-qon tomir kasalliklarini rivojlanish ehtimolini oshiradi. Sharbat va gazlangan ichimliklarni ortiqcha iste'mol qilish bir vaqtning oʻzida bir nechta yurak kasalliklarining rivojlanishiga olib kelishi mumkin.

"Haddan tashqari shakar triglitseridlar darajasining oshishiga va "yaxshi" xolesterin (HDL) darajasining pasayishiga yordam beradi. Bu ateroskleroz rivojlanish xavfini oshiradi, bunda tomirlar devorlari qalinlashadi va elastiklikni yoʻqotadi, bu kasallikning rivojlanishi keyinchalik yurak xuruji (infarkt) yoki qon tomir yorilishi (insult)ga olib kelishi mumkin; Bundan tashqari, shakarli ichimliklarni muntazam iste'mol qilish vistseral yogʻning koʻpayishiga olib keladi (ichki organlar atrofidagi choʻkmalar). Va bu, oʻz navbatida, yurak-qon tomir kasalliklari uchun xavf omilidir", - deya tushuntirdi shifokor.

Shirin ichimliklar ichishning doimiy istagi tanadagi yetishmovchilikning natijasi boʻlishi mumkin. Masalan, xrom, fosfor, oltingugurt va triptofan etishmasligi. Sharbat yoki soda tanlashda uning tarkibini diqqat bilan oʻrganish kerak. Kam shakarni oʻz ichiga olgan ichimliklarga ustunlik berish kerak. Eng yaxshi variant - tabiiy qoʻshimchalar bilan suv.

arenda kvartira tashkent
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Salomatlik