Vaqti-vaqti bilan ro‘za tutish g‘oyasi, ayniqsa, yapon olimi Yoshinori Osumi kashfiyotidan keyin rivojlandi. Xamirturushdagi avtofagiya jarayonlarini o‘rganar ekan, u ro‘za tutish davrlari hujayralar yangilanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini va qarish jarayonini sekinlashtirishga yordam berishini payqadi va buning uchun 2016 yilda Nobel mukofoti bilan taqdirlangan deb yozadi fitomarket.com.ua nashri.
Olimlar tushuntirganidek, intervalgacha ro‘za tutishning ta’siri tanada ro‘za tutishning taxminan 12-soatidan boshlab sodir bo‘la boshlagan jarayonlar bilan belgilanadi. Bu katabolik faza deb ataladi. Bu vaqtda jigar va mushaklardagi glikogen zahiralari tugaydi. Tana yog‘ni muqobil energiya manbai sifatida ishlata boshlaydi.
Qonda glyukoza darajasi pasayadi, organizmning barcha ehtiyojlari uchun yoqilg‘i bo‘lib xizmat qiladigan keton tanalari ishlab chiqariladi. Ro‘za metabolik va hujayra ichidagi jarayonlarning, shuningdek, ayrim gormonlar darajasining o‘zgarishiga olib keladi.
Laboratoriya hayvonlarida o‘tkazilgan tajribalar shuni ko‘rsatdiki, kalamushlarda to‘liq ochlik bilan yallig‘lanish jarayonlari susayadi, qon bosimi va qon glyukoza darajasi pasayadi, insulin qarshiligi yaxshilanadi va yomon xolesterin miqdori kamayadi. Ammo eng qiziqarli kashfiyot shundaki, energiya tanqisligi hayvonlarning umriga sezilarli darajada ta’sir qiladi va uni 30% ga oshiradi.
Ma’lum bo‘lishicha, uzoq muddatli oziq-ovqat yetishmasligi kemiruvchilarning qarishi uchun javob beradigan hujayra ichidagi mexanizmlarni faollashtiradi, shu jumladan autofagiya jarayoni, zararli zarralar - chiqindi mahsulotlar hujayra ichida parchalanib, olib tashlanadi. Avtofagiyani stimulyatsiya qilish qarishni sekinlashtirishning samarali usullaridan biridir.
Bundan tashqari, energiya yetishmasligi genetik materialni mutatsiyalardan himoya qiladi va shuning uchun onkologiya xavfini kamaytiradi. Shu bilan birga, ochlikdan barqaror ta’sirga erishish uchun olingan kaloriyalar sonini 20% ga kamaytirish kerak.
Ushbu strategiya, albatta, vazn yo‘qotishni maqsad qilganlar uchun ishlaydi, lekin u uzoq muddatga mos kelmaydi va sog‘lig‘ini saqlab qolish va yaxshilashni xohlaydiganlar uchun mos emas. Ochlik tanani asta-sekin yo‘q qiladi, uni muhim oziq moddalardan mahrum qiladi va mushak massasini kamaytiradi.
Keyin konsensus topildi: ma’lum bo‘lishicha, yuqoridagi barcha sog‘liq uchun foydalar hatto to‘liq bo‘lmagan, ammo vaqti-vaqti bilan ochlik bilan saqlanib qoladi, siz taxminan 12-14 soatdan keyin ovqat yeyishni to‘xtatib, keyin ma’lum vaqt davomida odatiy diyetangizga qaytsangiz.
Intervalgacha ro‘za shunday tug‘ildi - avtofagiya mexanizmlarini ishga tushiradigan va ro‘za tutishning barcha foydali ta’sirini saqlaydigan intervalgacha ro‘za: vaznni normallantiradi, shakar va xolesterinni kamaytiradi, qarish jarayonini sekinlashtiradi, saraton va neyrodegenerativ kasalliklar xavfini kamaytiradi. Shu bilan birga, inson jismoniy va psixologik jihatdan jiddiy azob-uqubatlarni boshdan kechirmaydi, chunki u xohlagan deyarli hamma narsani oziq-ovqat oynasida yeyishi mumkin. Va qattiq diyetalardan farqli o‘laroq, siz ushbu rejimda sog‘likka zarar bermasdan juda uzoq vaqt qolishingiz mumkin.
“Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring