
Bolaligimizdan bizga nonushta eng muhim taom ekanligini takrorlashardi. Ammo ertalabki ovqat haqida o‘ylash faqat g‘azabni keltirib chiqarsa-chi? Mutaxassislarning ta’kidlashicha, uyg‘ongandan keyin ishtahaning yo‘qligi e’tibor qaratish kerak bo‘lgan signal bo‘lishi mumkin.
Daily Mail nashrining yozishicha, parhezshunos Natali Berrouz Stylist jurnali bilan suhbatda uyqudan keyingi dastlabki soatlarda nima uchun ovqatlanishni istamasligingizni tushunish muhimligini ta’kidlagan. Mutaxassisning so‘zlariga ko‘ra, buning keng tarqalgan sabablaridan biri - ertalabki ovqatni bir finjon qahva bilan almashtirish odati. Biroq kofein organizm hujayralarini oziqlantirmaydi, faqat tetiklik illyuziyasini yaratadi.
Yana bir xato - ozish uchun nonushta qilmaslik. Ispaniyalik olimlarning aniqlashicha, sog‘lom metabolizm uchun parhezshunoslar birinchi ovqatlanish bilan kunlik kaloriyaning 20-30 foizini - ayollar uchun taxminan 400-600 kaloriya, erkaklar uchun esa 500-750 kaloriya olishni tavsiya qiladilar. Bundan tashqari, tadqiqot shuni ko‘rsatdiki, ertalab soat 9 gacha nonushta qilish depressiya xavfini kamaytirishi mumkin, kech ovqatlanish yoki nonushtadan butunlay voz kechish esa ko‘pincha kayfiyatni yomonlashtiradi.
Shu bilan birga, nonushta qilish istagining yo‘qligi har doim ham tashvishlanishga sabab bo‘lavermaydi. O‘rta yer dengizi mamlakatlarida, masalan, yengil yoki kech nonushta qilish odatiy hol hisoblanadi. U yerda kunni kichik porsiyalar va yangi mahsulotlar bilan boshlashni afzal ko‘rishadi, bu esa to‘qlik hissini uzoqroq saqlashga va salomatlikni saqlashga yordam beradi. Asosiysi, tanangizga quloq tuting va nonushtani o‘tkazib yuborish odatini charchoq yoki stress belgilari bilan adashtirmang.
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!