10 yil davomida qayta ishlangan go‘sht iste’molini uchdan bir qismga kamaytirish hisobiga qandli diabetning 360 ming, yurak-qon tomir kasalliklarining 92,5 ming, yo‘g‘on ichak saratonining 53,3 ming holatining oldini olish mumkin.
Tegishli tadqiqotni Edinburg universiteti va Shimoliy Karolinadagi Chapel-Xill universiteti olimlari olib borishgan.
Agar odamlar qayta ishlangan va qayta ishlanmagan qizil go‘shtni iste’mol qilishni 30% ga kamaytirsa, diabet rivojlanish xavfi ham sezilarli darajada kamayadi (1 073 400 kishiga). Xuddi shu narsa yurak-qon tomir kasalliklari (382 ming kishi) va yo‘g‘on ichak saratoni (84,4 ming kishi) uchun ham amal qiladi.
Ushbu tadqiqot uchun Kasalliklarni nazorat qilish va oldini olish markazlarining amerikaliklarning Milliy salomatlik so‘rovi ma’lumotlaridan foydalanilgan. Ularning yordami bilan mutaxassislar AQSHning kattalar aholisining vakillik namunasini modellashtirishga muvaffaq bo‘ldi va qizil go‘shtdan voz kechish turli kasalliklarning rivojlanish xavfiga ta’sirini baholadi, deb xabar bermoqda Medical Xpress. “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Eron oliy rahbari Yaqin Sharqni Isroilga qarshi isyon ko‘tarishga chaqirdi
Mikroto‘lqinli pechda ovqat isitish sog‘liq uchun zararlimi?
Dunyodagi sayohat qilish uchun eng arzon va eng qimmat davlatlar
Husiylar Tel Avivning chekka hududlariga hujum qildi
Selena Gomes o‘zining milliarderlik maqomiga munosabat bildirdi
Argentina Malvin (Folklend) orollarini qaytarib olmoqchi
Ukraina harbiylari Rossiya uchun "kutilmagan xabar" bilan portlamaydigan minalar o‘rnatdi
Jahongir Otajonov o‘z avtomobilida 195 km/soat tezlikda harakatlandi