Ohayo universiteti olimlari sichqonlarda tajriba o‘tkazishdi. Jonivorlarga har kuni pomidor kukuni berib turildi. Tadqiqot 35 hafta davom etdi. Tekshiruvlardan so‘ng sichqonlarda saraton paydo bo‘lish ehtimoli 50 foizga qisqargani ma’lum bo‘ldi.
Buning sababchisi – pomidorga qizil rang beruvchi birikmalar. Ilgari odamlarda sinab ko‘rilgan tajribalar pomidor qaylasini iste’mol qilish oftobda kuyish jarayonini tezlatishini ko‘rsatgandi. Pomidor tarkibidagi asosiy rang beruvchi birikma bu – likopin. Bu guruhdagi o‘simlik pigmentlari ichida ushbu birikma eng samarali antioksidant hisoblanadi. Ya’ni u ultrabinafsha nurlar tufayli yuzaga keladigan oksidlanish bosimiga qarshi kurashadi. Terini zararlanishdan saqlashga likopindan tashqari boshqa birikmalar ham hissa qo‘shadi.
Mirjalol Madvaliev tayyorladi.
Manba: soglom.uz
“Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ukraina yaradorlar bilan qanday muomala qilayotgani ma’lum qilindi
"Al Vahda" OCHL finalchisini mag‘lub qilib, Liga kubogini qo‘lga kiritdi!
Olimlar arilar sonining kamayishidagi «asosiy» yangi omilni aniqladi
Oltmish yillik muhabbat: 86 yoshli qariya o‘z kursdoshiga uylandi
Namanganda 50 dollarlik qalbaki kupyuralarni sotishga uringan shaxs ushlandi
Sobiq bosh vazir saylov uchastkasiga kiritilmadi
Lavrov: “AQSHdagi demokratlar va respublikachilar Rossiyani dushman deb biladi”
Rossiyalik Vinnik AQSHda pul yuvish bo‘yicha aybini tan oldi