Ohayo universiteti olimlari sichqonlarda tajriba o‘tkazishdi. Jonivorlarga har kuni pomidor kukuni berib turildi. Tadqiqot 35 hafta davom etdi. Tekshiruvlardan so‘ng sichqonlarda saraton paydo bo‘lish ehtimoli 50 foizga qisqargani ma’lum bo‘ldi.
Buning sababchisi – pomidorga qizil rang beruvchi birikmalar. Ilgari odamlarda sinab ko‘rilgan tajribalar pomidor qaylasini iste’mol qilish oftobda kuyish jarayonini tezlatishini ko‘rsatgandi. Pomidor tarkibidagi asosiy rang beruvchi birikma bu – likopin. Bu guruhdagi o‘simlik pigmentlari ichida ushbu birikma eng samarali antioksidant hisoblanadi. Ya’ni u ultrabinafsha nurlar tufayli yuzaga keladigan oksidlanish bosimiga qarshi kurashadi. Terini zararlanishdan saqlashga likopindan tashqari boshqa birikmalar ham hissa qo‘shadi.
Mirjalol Madvaliev tayyorladi.
Manba: soglom.uz
“Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ukraina QK bosh qo‘mondoni: “Frontdagi vaziyat murakkab va keskinlashishi mumkin”
Tramp Putinga qo‘ng‘iroq qilib, Ukrainadagi urushni muhokama qildi
Frontdagi vaziyat: Rossiya harbiylari Kursk oblastida qarshi hujumga tayyorlanmoqda
Trampning o‘g‘li Zelenskiy yaqin orada «nafaqadan» mahrum bo‘lishini yozdi
Tomoshabinlar nafratiga uchragan, saratonni yenggan turk aktrisasi — Vahide Perchinning murakkab taqdiri
Immunitetni ko‘tarish uchun 6 ta eng yaxshi vitamin
NATO sobiq qo‘mondoni: “Putin Ukrainaning taxminan 20 foizini qo‘lga kiritadi”
Rossiya Kursk viloyatidagi hududlarini qaytarib olishga 50 ming harbiy to‘pladi