Diyetologlarning aytishicha, yosh o‘ttizdan o‘tgach, organizmda moddalar almashinuv jarayoni va metabolizm o‘zgaradi. Shuning natijasida alohida mahsulotlar organizmga aksar hollarda ziyon yetkaza boshlaydi.
OQ NON VA ShAKAR
30 yoshdan keyin oq unga pishirilgan non va shakar iste’molini kamaytirish zarur. Ular organizmda shamollash jarayonlarini yuzaga keltiradi, teriga salbiy ta’sir o‘tkazib, uni mo‘rtlashuvini ta’minlay boshlaydi.
PARHEZ IChIMLIKLAR
Birinchi navbatda parhez ichimliklar ayollarga 30 yoshdan keyin salbiy ta’sir ko‘rsata boshlaydi. Ular organizmga kirib borgach, miya ichimlikni oddiy shirin ichimlik sifatida qabul qilib o‘zidan insulin ishlab chiqara boshlaydi. Vaholanki, bu ichimliklarda shakar moddasi yo‘q. Shu narsa organizmda rostakam falokat sodir etadi. Biz stress holatlarini boshdan kechira boshlaymiz. Aksar vaziyatlarda parhez ichimliklar saraton xastaligini chaqiradi.
KETChUP, MAYONEZ, QALAMPIR
Bu mahsulotlar ham o‘ttiz yoshdan so‘ng teri mo‘rtlashuvini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. Qalampirning tabiiy ko‘rinishdagisini iste’mol qilish kerak. Kimyoviy moddalar aralashtirilgan qalampirlar salomatlik kushandasi ekan. Mayonez va souslar ham organizmda kuchli shamollar jarayonlarini paydo qiladi.
MAKARON
Bu mahsulot, ayniqsa, ayollar uchun o‘ta og‘ir hisoblanadi. Makaronni hazm qilish uchun organizm keragidan ko‘p quvvat sarflaydi. Oqibatda ichak yo‘llarida jiddiy muammolar yuzaga keladi.
Manba: Hordiq.uz “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
O‘zi choy damlaydi va suhbatlashadi: dunyodagi birinchi “aqlli” choynak taqdim etildi (video)
Tyumen oblastiga O‘zbekistondan mehnat migrantlari ishga jalb qilinadi
Omega-3 qanday qilib ozishga yordam beradi?
Dunyoning mashhur ayollari kunni qanday boshlaydi?
Global ochlik va qashshoqlikka qarshi kurash alyansiga 82 mamlakat a’zo bo‘ldi
Turkiya Isroil prezidenti samolyotini havo hududiga kiritmadi
KXDR Rossiyaga 100 minggacha harbiy yuborishi mumkin
Ijtimoiy tarmoqlar davrida ruhiy salomatlikni qanday saqlash mumkin?