15:33 / 04.06.2023
237

Gemoglobinning baland bo‘lishi: ushbu holat nimasi bilan xavfli?

Gemoglobinning baland bo‘lishi: ushbu holat nimasi bilan xavfli?

Noto‘g‘ri turmush tarzi bora-bora qon sifatining sezilarli darajada o‘zgarishiga olib keladi.

Qonning suyulishi yoki quyuqlashishi sezilarli sog‘liq muammolarini keltirib chiqaradi. Agar organizm gemoglobin ortishi bilan ba’zi kasalliklar haqida belgi bersa, birinchi navbatda nima qilish kerak? Nima uchun bu holatda tibbiy ko‘rik juda muhim?

Ko‘tarilgan gemoglobin: alomatlar

Agar erkaklarda gemoglobin darajasi 170 g/l dan, ayollarda esa 150 g/l dan oshsa, bu qon zichligi oshganini ko‘rsatadi. Yopishqoq va to‘liq aylana olmaydigan qon organlarni to‘liq oziqlantira olmaydi va tomirlarni qon quyqalari bilan yopib qo‘yadi. Agar e’tibor bersangiz, organizmda bunday jarayonlar sodir bo‘lganini quyidagi alomatlar bilan sezishingiz mumkin:

  • Rangpar teri;
  • Xira ko‘rish;
  • Ishtahaning pasayishi;
  • Uyquchanlik holati;
  • Tez charchash;
  • Siydik chiqarish organlarining noto‘g‘ri ishlashi.

Ushbu alomatlar paydo bo‘lganda, mutaxassislar buzilishlarning haqiqiy sababini aniqlaydigan va tegishli tiklanish dasturini tanlaydigan tibbiy muassasaga tashrifni kechiktirmaslik yaxshiroqdir.

Qonda gemoglobin ko‘tarilsa, nima qilish kerak?

Ushbu oqsil moddasining ortiqcha bo‘lishiga nafas olish tizimi, yurak va qon tomirlarning jiddiy kasalliklari, saraton o‘smalari, uzoq vaqt davomida kuchli stress va salbiy odatlar sabab bo‘lishi mumkin. Yuqori gemoglobinning sababini aniqlagandan so‘ng, shifokorlar bemorning ahvolini zararlangan organlarni yaxshilaydigan kursni belgilaydilar va bemorning qonini suyultirish choralarini ko‘radilar.

Qonda gemoglobin ko‘tarilsa, ovqatlanish rastionini qayta ko‘rib chiqish kerak. Mahsulotlarni tanlashga katta e’tibor bering, xususan:

  • Oqsil va temir manbalari sifatida diyetadan go‘sht, qizil mevalar va sabzavotlar, ikra, sariyog‘, grechka, shirinliklar va dudlangan go‘shtlar miqdorini kamaytirish;
  • xolesterinni ko‘paytiradigan yog‘, tuxum, xamirli ovqatlarni kamroq iste’mol qilish;
  • ko‘proq dengiz mahsulotlari, dukkaklilar, sabzavotlar va yong‘oqlarni iste’mol qilish.

Bunday qon miqdoriga egalariga multivitaminlar yordam bermaydi, balki ayanchli holatni yanada kuchaytiradi.

Shu kabi muammolarga duch kelgan odamlar jismoniy faoliyat haqida unutmasliklari kerak. Bu suyak iligining normal faoliyati uchun zarur bo‘lgan darajada muhim. Axir gemoglobin ishlab chiqarish unga bog‘liq. Masalan, suzish va toza havoda yurishning o‘zi yetarlidir.


arenda kvartira tashkent

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Salomatlik » Gemoglobinning baland bo‘lishi: ushbu holat nimasi bilan xavfli?
ePN