
diyetolog Alvaro Torres insonlar salomatligi uchun muhim bo‘lgan parhez jarayonida e’tibor berish kerak bo‘lgan ikki meva turini aniqlab berdi. Uning ta’kidlashicha, ozishni maqsad qilganlar uchun banan va qovunning foydalanishini cheklash yoki butunlay chiqarish maqsadga muvofiq bo‘ladi.
Nima uchun banan xavfli?
Bananlar ozuqa moddalari va tabiiy energiya manbai sifatida juda mashhur. Biroq, ularning tarkibida shakar va kaloriya miqdori yuqori bo‘lib, shu sababli ortiqcha vaznni yo‘qotish jarayoniga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Aynan shu jihat ularni parhez paytida «shubhali» mahsulotlar qatoriga qo‘shadi.
Qovunning qiyinchiliklari
Qovun esa shirin va shirador bo‘lib, organizm uchun qimmatli suv manbai bo‘lishi mumkin. Ammo kechqurun yeganda, uni hazm qilishda qiyinchilik tug‘iladi, ovqat hazm qilish tizimida noqulaylik yuzaga keladi. Shuning uchun diyetolog uni kunning ildiz vaqtida cheklashni maslahat beradi.
Boshqa mevalar bilan do‘stlashish mumkin!
Shu bilan birga, Torres boshqa mevalarni butunlay rad etishni tavsiya qilmaydi. Aksincha, kundalik ratsionda 3-5 dona meva iste’mol qilish kerak. Bu organizmni antioksidantlar, minerallar, vitaminlar, suv va yog‘ bilan ta’minlaydi, yurak-qon tomir va oshqozon-ichak tizimi kasalliklarining oldini olishda yordam beradi.
Mevalarning shaxsiylashtirilgan ahamiyati
Mutaxassislar ta’kidlaydi, mevalar nafaqat sog‘liq uchun, balki kundalik ovqatlanishni qiziqarli va turli-tuman qilib berishda ham muhim. Ularni turli xil shaklda tayyorlab, sho‘rva, salat, smuzi tarkibida ham iste’mol qilish mumkin. Shu bilan organizm yetarli miqdorda suv, vitamin va minerallarni oladi.
Muvaffaqiyatli parhez uchun maslahat
Parhez — bu doimiy qurbonlik emas, balki to‘g‘ri yo‘nalishda ozishning yo‘lidir. Torresning maslahati ortiqcha vazndan xalos bo‘lish bilan birga, umumiy salomatlikni ham mustahkamlaydi. “Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing