
Mutaxassislar "Roskachestvo"ga sharbat haqida gapirib berishdi, bu hatto "do‘konda sotib olingan" versiyada ham foydalidir.
"Kuniga bitta olma - shifokor kerak emas" degan naql bor. Meva sharbatga aylantirilsa, bu imtiyozlar davom etadimi?
Endokrinolog Elena Syurakshinaning so‘zlariga ko‘ra, yangi olmada siz V va C vitaminlari, kaliy, magniy va xrom, polifenollarning butun majmuasi va, albatta, tolalarni topishingiz mumkin. Ushbu moddalar yurak va qon tomirlari uchun foydalidir: ular qondagi yomon xolesterin darajasini pasaytiradi, ateroskleroz rivojlanish xavfini kamaytiradi va qon bosimini normallashtiradi. Olma shuningdek, ichak motorikasini yaxshilaydi va undagi sog‘lom mikroflorani saqlaydi, yallig‘lanishni bartaraf qiladi va immunitet tizimini mustahkamlaydi.
Shunisi e’tiborga loyiqki, olma sharbati ham shunga o‘xshash xususiyatlarga ega. Biz nafaqat yangi siqilgan ichimlik haqida, balki sanoatda ishlab chiqarilgan sharbat haqida ham gapiramiz, uni har qanday do‘konda sotib olish mumkin.
Mutaxassis Lyudmila Xomichning so‘zlariga ko‘ra, olma sharbatini qayta ishlashning zamonaviy sanoat texnologiyalari imkon qadar yumshoq. Ichimlik o‘zining barcha foydali xususiyatlarini saqlab qoladi. Yaxshi tarkibga ega 1 stakan do‘kon sharbati tananing kunlik kaliy va xromga bo‘lgan ehtiyojini qisman to‘ldiradi. Aniqlanmagan olma sharbatlari pektinga boy, quyqali sharbatlar esa oshqozon-ichak trakti uchun muhim bo‘lgan tolani o‘z ichiga oladi.
Olma sharbati tabiiy mahsulot bo‘lib, kamdan-kam hollarda allergiyaga olib keladi. Kichkina bolalar uchun qo‘shimcha ovqatlarga kiritilishi bejiz emas. Qandli diabetga chalingan bo‘lsangiz ham, olma sharbatini ichishingiz mumkin, ammo bu holda quyqa bilan variantiga ustunlik berish yaxshidir. Boshqa hollarda, kuniga 200-300 ml dan ortiq ichish tavsiya etilmaydi.
Kimga olma sharbatini ichish tavsiya etilmaydi?
Avvalo, bu ichimlik diyetadan individual intolerans va oziq-ovqat allergiyasining kuchayishi holatlarida chiqarib tashlanishi kerak.
Agar sizda qandli diabet bo‘lsa, xun tolasini o‘z ichiga olgan va glisemik indeksi past bo‘lgan quyqa bilan sharbatni tanlash yoki butun olma iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Olma sharbati tarkibida tabiiy olma shakarlari - glyukoza, fruktoza, sukroz, shuningdek, tishlarga salbiy ta’sir ko‘rsatadigan olma kislotasi mavjud. Mutaxassislar tishlaringizga keraksiz tegmaslik uchun sharbatni naycha orqali ichishni yoki sharbatni ichganingizdan so‘ng darhol og‘zingizni suv bilan yuvishni tavsiya qiladi.
Shuni ta’kidlash kerakki, hatto butunlay sog‘lom odam uchun ham olma sharbatini juda ko‘p miqdorda ichish (bir vaqtning o‘zida 500 ml dan ortiq) shishiradi, diareya va qizarish kabi nojo‘ya ta’sirlarga olib kelishi mumkin.

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar