
Qizil karam yoki yashil karam – qay biri foydali?
Karam – bu nafaqat an’anaviy salat sabzavoti, balki turli ozuqa moddalar bilan boy bo‘lgan daromadli mahsulot hisoblanadi. Ammo qizil va yashil turlari orasida qanday farqlar bor? Quyida aniq faktlar asosida tahlil qilingan ma’lumotlar:
Qizil karamning afzalliklari:
1. Ko‘proq antioksidant — antotsianinlar
Qizil karam rangiga sabab — antotsianinlar, bu moddalar yurak-qon tomir kasalliklari, yallig‘lanish va ba’zi rak turlaridan himoya qiladi.
2. S vitaminiga boy
100 g qizil karamda 57 mg S vitamini mavjud, bu muayyan tavsiya qilingan kunlik ehtiyojning 56 %ini tashkil etadi.
3. Ko‘proq vitamin A va Ye
Olimlar ta’kidlashicha, qizil karamda beta-karoten va Ye vitamini miqdori yuqori — bu immunitetni kuchaytirish va hujayralar zarardan himoyasi uchun muhim.
4. K vitamini ham mavjud
100 g qizil karamda 38 mkg K vitamini mavjud, bu muayyan tavsiya qilingan kunlik ehtiyojning 42 %ini tashkil etadi.
5. 100 g qizil karamda 2.1 g tola bor.
Yashil karamning afzalliklari:
1. Kaloriyasi kam, to‘yimli
100 g yashil karamda 36.6 mg S vitamini mavjud, bu muayyan tavsiya qilingan kunlik ehtiyojning 56 %ini tashkil etadi, kaloriyasi juda kam (25 kkal), ammo tolaga boy (100 g yashil karamda 2.5 g) — bu uni parhez va sog‘lom ovqatlanishning ajralmas qismiga aylantiradi.
2. Vitamin K va folat manbai
100 g yashil karamda 76 mkg K vitamini bor, bu muayyan tavsiya qilingan kunlik ehtiyojning 63 %ini tashkil etadi va folat (11 % DV) mavjud bo‘lib, qon guruhining normal faoliyati va surishning oldini olishda muhim.
Qay biri kuchli?
- Agar antioksidant va vitamin C, A ga e’tibor bersangiz – qizil karam afzal.
- Agar kam kaloriyali, tola va qonda quyuqlashish jarayoni muhim bo‘lsa – yashil karam siz uchun foydali. “Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing Mavzuga oid yangiliklar