Kuzda immunitetni mustahkamlash uchun A, C va D vitaminlariga boy ovqatlar kerak. Bu haqda diyetolog Yelena Solomatina gapirdi, deb yozadi News.ru.
Mutaxassisning ta’kidlashicha, ko‘p miqdorda S vitamini guldon qaynatmasi, bulg‘or qalampiri, tuzlangan karam va qora smorodinada mavjud. Baliq go‘shti, baliq jigari, dengiz mahsulotlari va qo‘ziqorinlarda juda ko‘p D vitamini mavjud.
«Qo‘ziqorinlar ham, lekin ular yomon hazm qilinadi, shuning uchun faqat yaxshilab pishirilib iste’mol qilinishi kerak», deb tushuntirdi Solomatina.
A vitamini shilliq pardalar va immunitet tizimini mustahkamlash uchun kerak, deydi mutaxassis. Sariq mevalar, sabzavotlar, dengiz mahsulotlari va sabzi kabi rezavorlar, shuningdek, sut mahsulotlari ushbu vitaminga boy. Shuningdek, kuzda tanaga tolaga boy va donli yeguliklar kerak.
Mutaxassislar qovoqni yilning istalgan vaqtida kerakli mahsulot deb hisoblashadi. U kaliyga boy, bu yurak-qon tomir kasalliklarining oldini olishga yordam beradi. Eng ko‘p kaliy qovoq qobig‘i va uning urug‘larida uchraydi. Meva sharbati temirga, E, PP vitaminlariga, B guruhiga boy. Shuningdek, ko‘rish uchun zarur bo‘lgan ko‘p karotin mavjud. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Shavkat Mirziyoyev Rossiya bosh prokurori bilan uchrashuv o‘tkazdi
2026 yilda bo‘lajak mundialning favoritlari reytingi taqdim etildi
Zelenskiy Putin borasida bayonot berdi: “Tinchlikni istaganlar yuziga tupurmoqda”
Qozog‘iston Ukraina atrofidagi vaziyat tufayli harbiy va fuqarolik obyektlari xavfsizligini kuchaytirdi
O‘mon sultonligi elchisi: «Urushlarni harbiy kuch bilan hal qilib bo‘lmaydi»
Befoyda va qimmat: shifokorlar tavsiya etmaydigan 5 turdagi biologik faol qo‘shimchalar
Putin Ukrainadagi obyektga ballistik raketa zarbasi berilganini e’lon qildi