
Bu sabzavot, o‘zini ko‘plab kasalliklardan saqlashni istaganlar uchun haqiqiy xazina hisoblanadi. Bodringni qobig‘i bilan birga iste’mol qilish kerak. Unda eslashni yaxshilash va Alsgeymer kasalligining rivojlanish xavfini kamaytirishga yordam beruvchi moddalar mavjud.
Qadimdan bodringni ko‘plab kasalliklarning da’vosi sifatida ishlatishgan. Hozirgi kunda diyetologlar uni nogironlikka qarshi mahsulot sifatida tavsiya qilishadi, sababi uning kaloriyasi manfiy. Ular uni ortiqcha vaznni yo‘qotishni istaganlarga tavsiya qilishadi.
Bodringlar 95 foiz suvdan tashkil topgan va qolgan 5 foizi esa tola. Shuning uchun bu sabzavot shakl (qomat)ga ahamiyat beruvchilar uchun haqiqiy xazina desa bo‘ladi. Unda tartonoin kislotasi mavjud bo‘lib, bu kislotalar yog‘larning yig‘ilishiga to‘sqinlik qiladi.
Ushbu sabzavotni qobig‘i bilan iste’mol qilish kerak, chunki uning tarkibida metabolizmni yaxshilash va yog‘ni eritishga yordam beradigan ko‘plab foydali mikroelementlar va vitaminlar mavjud. Bu vitaminlar K, A, S, kichik miqdorda V guruhi vitaminlari, shuningdek, minerallar — temir, kaliy, fosfor, mis va magniyni o‘z ichiga oladi.
Bu sabzavot qandli diabet va semizlikka olib kelishi mumkin bo‘lgan odamlarga iste’mol qilish uchun tavsiya qilingan. Bodring tarkibidagi tabiiy kislota qon tarkibiga yaxshi ta’sir ko‘rsatadi va xolesterinli plitkalarni tugatishga yordam beradi.
Bodringlarning doimiy iste’moli ovqat hazm qilish organlarining ishlashini yaxshilash va ichak mikroflorasini normallashtirish uchun muhim. Bu mahsulotning qobig‘i va ichki qismi — kuchli kletchatka manbai. Har kuni ikki-uchta bodring iste’mol qilish, ichak mikroflorasida sezilarli yaxshilanishga olib keladi.
Shuningdek, bodringlar serotonin ishlab chiqarishga yordam beradi. Shuning uchun shifokorlar ularni kayfiyatsizlik, charchoq va hatto depressiyada bo‘lganlarda ratsionga kiritishni tavsiya qilishadi. Mutlaqo aniqki, tarkibidagi tabiiy bodringlarning doimiy iste’moli energiya va jismoniy holatga to‘liq kuchni qayta olishga yordam beradi.
Bodringlardagi kaliy shishlarga qarshi kurashishda yordam beradi, bosimni normallashtiradi va yurak ritmining barqarorlashishini ta’minlaydi. Bodring qobig‘idagi fisetinlar esa eslashni yaxshilaydi, Alsgeymer kasalligi rivojlanish xavfini kamaytiradi.
Ammo, bu foydali mahsulotni iste’mol qilishda ham mukammal bo‘lmagan shartlar mavjud. Oshqozon-ichak tizimi kasalliklari (gastrit, kolit, oshqozon yarasi, ayniqsa, og‘ir faza) bo‘lgan odamlar bodringlardan ehtiyot bo‘lish kerak. Barcha narsa shundaki, bodring tarkibidagi kislota oshqozon kislotaliligini oshirishga yordam beradi.
Va, har qachon yodda tutilish kerak, har narsani o‘zgarishda qoldirish kerak. Ozishni maqsad qilib, bodringlarni kilogrammlab iste’mol qilish yolg‘on bo‘ladi, chunki bu oshqozon kislotasining ko‘proq tarqalishiga sabab bo‘lishi mumkin.

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar