date

Kartoshkaning xavfli belgilari: nima uchun ba’zilari sizni zaharlab qo‘yishi mumkin?

Kartoshkaning xavfli belgilari: nima uchun ba’zilari sizni zaharlab qo‘yishi mumkin?
Har bir xonadonda o‘ziga xos "ikkinchi non" maqomini olgan kartoshka haqida bizning tasavvurimiz ko‘p yillar davomida o‘zgarmagan. Biroq, so‘nggi paytlarda sog‘liq uchun xavfli holatlar soni ortayotgani mutaxassislarni jiddiy ogohlikka chorladi, deb xabar berdi Chempionat nashri. Har qanday kartoshka ham iste’mol uchun foydali bo‘lavermaydi, ayrim hollarda esa u sizning organizmingizga jiddiy xavf solishi mumkin.

Masalan, agar kartoshkaning po‘stlog‘ida yashil yoki binafsha tuslar paydo bo‘lganini ko‘rsangiz, unday kartoshkani darhol chiqindilarga yuborgan ma’qul. Chunki aynan shu ranglar kartoshkada solanin moddasining keskin ko‘payganini bildiradi. Solanin esa organizmda kuchli zaharlanish, bosh og‘rig‘i, ko‘ngil aynishi va boshqa noqulayliklarga olib keladi. Yana bir e’tiborli jihat — yangi, ya’ni hali to‘liq pishib ulgurmagan kartoshka iste’molda alohida ehtiyotlik talab qiladi. Chunki u tashqi muhitdan himoyasiz va solanin miqdori yuqori bo‘lishi mumkin.

Shu bilan birga, kartoshkaning yuzasida ajinlar, qora dog‘lar, chiriyotgan hid yoki yumshoqlik, bo‘rtma novdalar va ko‘zlar paydo bo‘lsa, bu mahsulotni iste’mol qilish mutlaqo tavsiya etilmaydi. Mutaxassislar ta’kidlaganidek, kartoshka qanday universal mahsulot bo‘lishidan qat’i nazar, xavfli belgilarga e’tibor berish zarur.

Aslida, kartoshka issiqlikda tayyorlanganda nafaqat mazali, balki xavfsiz ham bo‘ladi. Biroq ba’zi odamlar xom holda iste’mol qilishni ma’qul ko‘rishadi va hatto undan sharbat ham tayyorlashadi. Bunga qaramasdan, barcha insonlar uchun bunday ovqatlanish tartibi muvofiq emas va kartoshkaning tayyorgarlik darajasi uning ta’miga ham, foydasiga ham katta ta’sir ko‘rsatadi.

Odatda har qanday kartoshkani to‘g‘ri saqlash va tayyorlash yo‘riqnomasiga rioya qilish orqali uning sog‘liq uchun xavfini kamaytirish mumkin. Ammo yuqorida aytib o‘tilgan belgilar kuzatilganda, kartoshkani qo‘rqmasdan chiqindilarga tashlash lozim. Chunki inson salomatligi birinchi o‘rinda turishi kerak.

O‘quvchilar uchun eng asosiy maslahat: kartoshka sotib olishda va uni uyda saqlashda yuqoridagi alomatlarga albatta e’tibor qiling. Sog‘liqni asrash nafaqat to‘g‘ri ovqatlanishda, balki mahsulot tanlashda ham boshlanadi.
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Foydali » Kartoshkaning xavfli belgilari: nima uchun ba’zilari sizni zaharlab qo‘yishi mumkin?