
Qahva haqida turli fikrlar bor, biroq yaqinda e’lon qilingan yirik ilmiy tadqiqot kofelarni yaxshi ko‘radiganlar uchun xushxabar bo‘ldi. Bek Olimjon sahifasida Milliy Salomatlik Instituti tomonidan amalga oshirilgan jiddiy ilmiy izlanish bilan bog‘liq qiziq ma’lumotlar e’tiborimni tortdi.
Ma’lum bo‘lishicha, amerikalik olimlar 46 ming nafardan ortiq qatnashchilar ishtirokida 10 yil davom etgan katta tadqiqot o‘tkazgan. Ularning asosiy maqsadi — doimiy qahva iste’moli insondagi umumiy o‘lim xavfiga qanday ta’sir qilishini aniqlash edi.
Tadqiqotning eng muhim xulosalari
Olimlar keltirgan natijalar ancha ta’sirli:
- Muntazam qahva ichish haqiqatan ham erta o‘lim xavfini kamaytirishi mumkin. Ya’ni, qahva tanovul qiladiganlar orasida salomatlik ko‘rsatkichlari yaxshiroq bo‘lishi kuzatilgan.
- Eng katta foyda aynan qora, to‘g‘ri tabiiy qahvada (amerikano, espresso, filtr qahva va h.k.) namoyon bo‘lgan. Ya’ni, qo‘shimchasiz qahva organizm uchun bir qator himoya xususiyatlariga ega.
- Qahvaga shakar, yog‘li sut yoki turli siroplar qo‘shish esa uning foydali ta’sirini deyarli yo‘qqa chiqaradi. Shakar va to‘yingan yog‘lar qahvaning antioksidant xususiyatlarini kamaytiradi va salomatlikka zararli ta’sir qiladi.
Kofe ichuvchilar uchun muhim tavsiya
Agar sog‘lig‘ingiz haqida tashvishlansangiz va qahvaning foydali taraflaridan maksimal natija olishni istasangiz, eng to‘g‘ri yo‘l — qanchalik imkoni bo‘lsa, qahvani shirinliklarsiz va ortiqcha qo‘shimchalarsiz ichish. Tabiiy qora qahva — organizmni uyg‘otuvchi, yurak-qon tomir tizimini qo‘llab-quvvatlovchi, metabolizmni jadallashtiruvchi ichimlik sifatida ko‘proq samara beradi.
Kuni bo‘yi kompyuter oldida o‘tirib ishlaydiganlar, faol hayot tarzini olib boradiganlar, ertalab uyg‘onishda qiynaladiganlar uchun bu qay darajada foydali ekanini olimlar yana bir bor isbotladi.
Xulosa
Qahva haqidagi turli mish-mishlarga emas, balki haqiqiy ilmiy dalillarga suyansak, to‘g‘ri iste’mol qilingan qora qahva organizm uchun juda ko‘p foydali jihatga ega ekani yana bir bor o‘z tasdig‘ini topdi. Eng muhimi — unga shakar yoki yog‘li qo‘shimchalar qo‘shib, foydasini yo‘qqa chiqarib qo‘ymaslik.
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!Mehmon guruhidagi foydalanuvchilar ushbu nashrga izoh qoldira olmaydi.