Tafts Universiteti (AQSH) olimlari aniqlashicha, pomidor tarkibidagi likopin karotinoidli pigmenti jigarning yogʻ bosish (yogʻ gepatozi) kasalligi, saraton va yalligʻlanishning rivojlanish xavfini kamaytiradi. Bu haqda MedicalXpressʻga tayanib Kun.uz xabar bermoqda.
Tadqiqot davomida yangi tugʻilgan sichqonlar organizmiga jigarda salbiy oʻsimtalar shakllanishiga turtki beruvchi kanserogen kiritildi. Shundan soʻng, kemiruvchilar yuqori yogʻli ovqatlar bilan oziqlantirildi. Shu bilan birga, hayvonlar guruhlaridan biri qoʻshimcha ravishda pomidor kukunini ham olgan.
Maʼlum boʻlishicha, likopin foydali mikroflora soni va turlarini koʻpaytiradi, bu esa yalligʻlanishni chaqiruvchi baʼzi bakteriyalar haddan tashqari oʻsishiga toʻsqinlik qilgan. Bu holda jigarning yogʻ bosishi va saraton kasalligi ehtimoli pasaygan, bunga nosogʻlom parhez turtki berdi.
Bundan tashqari, olimlarning koʻrsatishicha, pomidor kukuni alohida likopinga qaraganda ancha samarali boʻlgan. Bu vitamin Ye, vitamin S, folatlar, minerallar, fenol birikmalar kabi boshqa foydali birikmalar pomidorda mavjud ekani bilan izohlanadi. “Zamin” yangiliklarini “Twitter”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Zoir Mirzayev “Telefonsiz maktab”ga 300 mln so‘m mukofot berdi
Piyoda yurish va bog‘dorchilik bilan shug‘ullanish depressiyaga chalinishni 23 foizga kamaytiradi
Xitoy AQSHni «qizil chiziqlar»ni kesib o‘tishdan ogohlantirdi va «dushman emas, hamkor» bo‘lishga chaqirdi
Ortiqcha vaznli insonlar uchun sog‘lom ovqatlanishning beshta muhim qoidasi
Ruslar Abrams tanklarining zaif tomonini topishdi
Germaniyada ishlash istagida bo‘lgan o‘zbekistonlik mutaxassislar uchun nemis tili o‘rgatiladi
AQSHning G‘azodagi siyosatidan norozi Davlat departamenti rasmiysi iste’foga chiqdi
Lukashenko G‘arbga tahdid bilan chiqdi