date
views 2 917

Non haqida eng koʻp tarqalgan yanglish fikrlar

Non haqida eng koʻp tarqalgan yanglish fikrlar
Foto: Pinterest
Non mahsulotlari organizm uchun zararli, deb oʻylashga odatlanganmiz. Aslida uning qanday xususiyatlari mavjud?

Boʻsh kaloriya
Nonda boʻsh kaloriyalardan boshqa hech narsa yoʻq, degan fikr bor. Umuman olganda, agar tozalangan undan tayyorlangan oq non nazarda tutilsa, bu toʻgʻri. Lekin uni javdar bilan almashtirilsa, non organizmga katta foyda keltiradi. Yuqori sifatli donli nonda yoshlikni saqlab qolish uchun muhim boʻlgan B guruhi vitaminlari, marganes, molibden, kremniy, mis, kobalt, selen, fosfor va rux mavjud. 100 gramm butun donli javdar noni iste'mol qilinsa, organizm asab tizimini himoya qiluvchi magniyning kunlik iste'molining 1/3 qismi bilan ta'minlanadi. Nihoyat, nonda ichak mikrobiomasining sogʻligʻini saqlash uchun muhim boʻlgan kletchatka mavjud boʻlib, u oʻz navbatida organizmdagi koʻplab jarayonlar uchun javobgardir.

Non tufayli organizm yaxshilanadi
Aslida, batamom foydali boʻlgan birorta mahsulot yoʻq. Iste'mol qilingan miqdordan soʻng vazn ortishi mumkin, agar u sizning kaloriyalaringizga mos kelmasa. Kaloriya sarflashdan koʻra koʻproq vaqt ovqat iste'mol qilinsa, qolgan energiya organizmda yogʻ toʻqimalarida saqlanadi. Shu bilan birga, energiyani ortigʻi bilan non, avokado yoki tovuqdan olish mumkin. Shunday qilib, non iste'mol qilish mumkin va hatto kerak ham, faqat me'yorida.

Non tarkibida ichak va jigar uchun zararli boʻlgan glyuten mavjud
Birinchidan, hamma nonda glyuten mavjud emas. Bu, masalan, grechka, makkajoʻxori, guruch va yongʻoq unida yoʻq. Ikkinchidan, agar tariq yoki javdar nonini afzal koʻrsangiz ham, koʻp tadqiqotlar uzoq vaqt davomida glyuten sogʻlom odamning organizmiga zarar keltirmasligini tasdiqladi. Bu oʻsimlikka asoslangan oqsil faqat autoimmun kasalligida glyutenni singdira olmaydi. Boshqa holatlarda glyuten hech qanday zarar keltirmaydi.

Xamirturushli non yaxshi emas
Koʻpchilik xamirturushning ichaklarga zararli ekanligiga ishonadi. Darhaqiqat, xamirturushsiz non un va suv aralashmasini sut kislotasi bakteriyalari yoki xamirturush bilan achitish orqali tayyorlanadi. Shunday qilib, paradoksal ravishda xamirturush shundoq ham qoʻllaniladi. Pishirish jarayonida xamirturushning xususiyatlari yoʻqoladi, chunki harorat + 95-97 darajaga etadi. Mahsulot toʻliq sovitilgandan soʻng oradagi farq sezilmaydi.

Javdar noni past kaloriyali
Aslida, un bir xil kaloriya tarkibiga ega: 100 gramm uchun 340 kkal. Lekin non faqat undangina tayyorlanmaydi, shuning uchun tayyor mahsulotning kaloriya miqdori yuqori boʻladi. Javdar va javdar-bugʻdoy noni uchun – 200-230 kkal, oq non uchun – 250-270, tost uchun - 300 kkal. Kaloriya tarkibi ham qoʻshimchalarga bogʻliq: urugʻ, yongʻoq, mayiz. Ayrim ishlab chiqaruvchilar javdar unining bir qismini bugʻdoy bilan almashtirishi mumkin, shu bilan kletchatka va B vitaminlari tarkibini kamaytiradi yoki koʻproq shakar qoʻshadi, natijada mahsulotning kaloriya miqdorini oshadi.
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Foydali » Non haqida eng koʻp tarqalgan yanglish fikrlar