Pishgan guruchni xona haroratida uzoq saqlaganda unda xavfli bakteriyalar paydo bo‘lishi mumkin deb hisoblaydi avstraliyalik olimlar, Nature Microbiology jurnali xabariga asosan.
“Gap tabitda kam tarqalgan Bacillus cereus bakteriyalari haqida ketmoqda. Ushbu bakteriyalarning sporalari (tuxumlari) yuqori haroratli sovuq va issiqa chidamli bo‘lib, uzoq vaqt qaynatilgan guruch, sut va ayrim sabzavotlarda ham saqlanib qolishi mumkin. Xona haroratida esa 12 soat ichida rivojlana boshlaydi”, - deydi Avstraliya Milliy universiteti biotexnologi Anukriti Matur.
Ushbu bakteriyalar ba’zi hollarda og‘ir zaharlanish holatigaolib kelishi mumkin. So‘ngggi yillarda ovqatdan mana shunday zaharlanish holatlari oshib bormoqda. Alohida hollarda bunday zaharlanish inson jigariga katta zarar yetkazishi mumkin.
Bacillus cereus bakteriyalari ayniqsa homilador ayollar, yosh bolalar va immuniteti past bo‘lgan odamlar uchun juda xavfli.
Shu sababdan olimlar va shifokor- gastroenterologlar qaynatilgan guruchnining ichda bakteriya va toksinlar ko‘payib ketmaslig uchun, bir sutkadan ortiq saqlamaslikni maslahat berishadi. “Zamin” yangiliklarini “Facebook”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Gretsiyada minglab odamlar NATOga qarshi namoyish o‘tkazdi
Endi «Doimiy yashash joyiga ro‘yxatga qo‘yish» qulaylashdi (video)
Organizmda qaysi turdagi vitamin yetishmayotganini qanday aniqlash mumkin?
Bosh kiyimsiz yurishning organizmga qanday ta’siri bor?
100 mln so‘mgacha bo‘lgan kreditlar soddalashtirilgan tartibda ajratiladi
Slovakiya bosh vaziri Putinning taklifini qabul qildi
Germaniya razvedkasi rahbari: “Rossiya yaqin yillarda NATOga hujum qilishi mumkin”
Eron Isroil bilan keng ko‘lamli urushga tayyorligini ma’lum qildi