1. Akee va Saltfish
Ushbu taom aslida Yamaykaning milliy taomi bo‘lib, tuzli piyoz, kaput qalampiri, pomidor va qaynatilgan akki mevalaridan tayyorlanadi. Agar taom yaxshi tayyorlansa juda ham mazali taom hisoblanadi. Biroq, oshpaz nima qilayotganini bilishi kerak. Ushbu ingridentlar zararsiz bo‘lib tuyuladi, ammo agar akki mevasi pishmasa yoki noto‘g‘ri tayyorlansa, u halokatli bo‘lishi mumkin. Yumshoq mevada gipoglisin alkaloid toksinlari mavjud bo‘lib, ular qusish, koma va hatto o‘limga ham olib kelishi mumkin.
2. Pishirilgan cemiz qurbaqa
Dunyoning ba’zi qismlarida pishirilgan buqa qurbaqalarini ajoyib taom sifatida iste’mol qilishadi. Afrikaning janubiy chekkasida joylashgan Namibiyada ulkan qurbaqa boqish odatiy hol. Odatda bu taom juda xavfsizdir, ammo agar yosh buqa qurbaqa tanlangan bo‘lsa, u buyrak yetishmovchiligiga olib keladigan toksinni ishlab chiqarishi mumkin.
3. Fugu
Dengiz mahsulotlarining juda ko‘p mazali turlari mavjud, lekin nega shunaqa xavfli baliqni iste’mol qilish uchun odamlar yuzlab dollar to‘lashi qiziq. Balg‘am baliqning bir necha turlari mavjud, ammo ularning hammasi 1200 baravar ko‘proq halokatli bo‘lgan tetrodotoksin toksinini o‘z ichiga oladi. Bu ovqatni tayyorlash uchun sertifikat olish talab etiladi (Yaponiyada fugu nomi bilan tanilgan restoranlar mavjud).
Oshpazlar mazkur ovqatni pishirish huquqiga ega bo‘lish uchun uch yil davomida maxsus tayyorgarlikdan o‘tishi kerak bo‘ladi. Balg‘am baliqni to‘g‘ri tayyorlashga qilingan sa’y-harakatlarga qaramay, 2000-2009 yillar oralig‘ida Yaponiyada uning iste’moli bilan bog‘liq 23 ta o‘lim qayd etildi. “Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ushbu taom aslida Yamaykaning milliy taomi bo‘lib, tuzli piyoz, kaput qalampiri, pomidor va qaynatilgan akki mevalaridan tayyorlanadi. Agar taom yaxshi tayyorlansa juda ham mazali taom hisoblanadi. Biroq, oshpaz nima qilayotganini bilishi kerak. Ushbu ingridentlar zararsiz bo‘lib tuyuladi, ammo agar akki mevasi pishmasa yoki noto‘g‘ri tayyorlansa, u halokatli bo‘lishi mumkin. Yumshoq mevada gipoglisin alkaloid toksinlari mavjud bo‘lib, ular qusish, koma va hatto o‘limga ham olib kelishi mumkin.
2. Pishirilgan cemiz qurbaqa
Dunyoning ba’zi qismlarida pishirilgan buqa qurbaqalarini ajoyib taom sifatida iste’mol qilishadi. Afrikaning janubiy chekkasida joylashgan Namibiyada ulkan qurbaqa boqish odatiy hol. Odatda bu taom juda xavfsizdir, ammo agar yosh buqa qurbaqa tanlangan bo‘lsa, u buyrak yetishmovchiligiga olib keladigan toksinni ishlab chiqarishi mumkin.
3. Fugu
Dengiz mahsulotlarining juda ko‘p mazali turlari mavjud, lekin nega shunaqa xavfli baliqni iste’mol qilish uchun odamlar yuzlab dollar to‘lashi qiziq. Balg‘am baliqning bir necha turlari mavjud, ammo ularning hammasi 1200 baravar ko‘proq halokatli bo‘lgan tetrodotoksin toksinini o‘z ichiga oladi. Bu ovqatni tayyorlash uchun sertifikat olish talab etiladi (Yaponiyada fugu nomi bilan tanilgan restoranlar mavjud).
Oshpazlar mazkur ovqatni pishirish huquqiga ega bo‘lish uchun uch yil davomida maxsus tayyorgarlikdan o‘tishi kerak bo‘ladi. Balg‘am baliqni to‘g‘ri tayyorlashga qilingan sa’y-harakatlarga qaramay, 2000-2009 yillar oralig‘ida Yaponiyada uning iste’moli bilan bog‘liq 23 ta o‘lim qayd etildi. “Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Ortiqcha vaznli insonlar uchun sog‘lom ovqatlanishning beshta muhim qoidasi
Zoir Mirzayev “Telefonsiz maktab”ga 300 mln so‘m mukofot berdi
Mariya Zaxarova ukrainaliklarni Amerika hindulariga o‘xshatdi
Ispaniya va Gretsiya Kiyevga Patriot tizimlarini yetkazib berishdan bosh tortdi
Ruslar Abrams tanklarining zaif tomonini topishdi
AQSHning G‘azodagi siyosatidan norozi Davlat departamenti rasmiysi iste’foga chiqdi
Global Janub kimniki?
Piyoda yurish va bog‘dorchilik bilan shug‘ullanish depressiyaga chalinishni 23 foizga kamaytiradi