O‘rikni me’yoridan ortiq daraja iste’mol qilish nafaqat ovqat hazm qilish muammolariga, balki allergik reaksiyalarga olib kelishi mumkin.
Bu haqda Moskva sog‘liqni saqlash departamenti shtatdan tashqari bosh parhezshunos-shifokori Antonina Starodubova o‘z fikrlarini bildirdi.
Mutaxassis ta’kidlashicha, odamda ichakdagi achish (fermentatsiya) jarayonlarining rivojlanishi tufayli oshqozon-ichak trakti bilan bog‘liq muammolar bo‘lishi mumkin.
O‘rik tarkibida A, V, V1,S, Ye vitaminlari, beta-karotin, shuningdek asab va yurak qon tomir tizimi uchun zarur bo‘lgan - magniy, fosfor, yod, temir va kaliy moddalari mavjud bo‘lib, ular immunitetni mustahkamlash, infeksion kasalliklar xavfini kamaytirishga yordam beradi.
Oziqa tolalarining yuqori miqdorda bo‘lishi xolesterin darajasini normallashtirishga yordam beradi va oshqozon-ichak trakti faoliyatiga ijobiy ta’sir qiladi.
Ammo, barcha foydali xususiyatiga qaramay, sog‘lom odam kuniga 250-300 grammdan ortiq bo‘lmagan miqdorda o‘rik iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Bundan tashqari, o‘rik danagini yeyish kerak emas – ularda amigdalin moddasi mavjud. Shifokorning so‘zlariga ko‘ra, bu modda hatto kichik miqdorda ham insonga xavfli bo‘lishi mumkin. “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
ISHIDga aloqadorlikda gumonlangan o‘zbekistonlik AQSHda 2 yil erkin yashagani aniqlandi
AQSHda og‘ir-bosiqligi bilan mashhur bo‘lgan alligator o‘g‘irlab ketildi (foto)
Gruziya Bosh vaziri AQSHga tashrif buyurishdan bosh tortdi
Indoneziya ustidan irodali g‘alabani qo‘lga kiritgan Iroq Olimpiada litsenziyasiga ega chiqdi (video)
Shaxmat. Nodirbek Abdusattorov "TePe Sigeman" turnirida chempion bo‘ldi
U-23 Osiyo kubogi. Iroq 3-o‘rinni va Parij Olimpiadasi yo‘llanmasini qo‘lga kiritdi
O‘zbekistonda korrupsiyani kamaytirishga qaratilgan 7 mln yevrolik tashabbus boshlandi
Quddusda Turkiya fuqarosi isroillik politsiyachiga pichoq bilan hujum qildi