Foto: «Shlakov.net»
Diyetolog Inna Kononenko eng foydali yog‘ni aniqladi. Bu haqda tibbiyot fanlari nomzodi «Beshinchi kanal»ga bergan intervyusida aytib o‘tgan.
Uning so‘zlariga ko‘ra, barcha yog‘lar odatda ikki guruhga bo‘linadi: to‘yingan va yarim to‘yingan yog‘ kislotalari. To‘yingan yog‘larga sariyog‘, kuydirilgan yog‘, kokos yog‘i, yarim to‘yingan yog‘larga esa barcha o‘simlik yog‘lari kiradi. Mutaxassisning ta’kidlashicha, to‘yingan yog‘lar turg‘unroq bo‘ladi, yarim to‘yingan yog‘lar esa kislorod oksidlanishiga duchor bo‘ladi, natijada saraton kasalligini keltirib chiqaruvchi erkin radikallar yuzaga keladi.
Qovurish uchun mutaxassis to‘yingan yog‘ kislotalarini tanlashni maslahat beradi. Ulardan eng foydalisi kuydirilgan yog‘ hisoblanadi, chunki uning tarkibida vitamin va minerallar bisyor. Bundan tashqari, tarkibida ko‘pgina odamlar organizmi qabul qilmaydigan laktoza va sut oqsillari miqdori kam.
Kononenko o‘simlik yog‘larini faqat salatga qo‘shish uchun ishlatishni tavsiya etadi. Shu bilan birga, u avokado yoki yong‘oq yog‘i kabi ko‘plab foydali yog‘ turlari mavjudligini qo‘shib qo‘ydi. “Zamin” yangiliklarini “Odnoklassniki”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
OAV: Markaziy Osiyo davlatlari dronlar bilan qurollanmoqda
Prezident Mirziyoyev Moskva paradidagi ishtirokidan so‘ng Toshkentga qaytdi
O‘zbekiston muftiysiga yangi o‘rinbosar tayinlandi
Aleksandr Lukashenko Belarus Qurolli kuchlari Bosh shtabi raisini lavozimidan chetlatdi
Si Szinpin Makronni omma oldida e’tibordan chetda qoldirdi
Ijtimoiy-gumanitar yo‘nalishlarda kvotalar qisqartiriladi
TikTok AQSH hukumatini sudga berdi
AQSH elchisi: “O‘zbekiston prezidenti aql bovar qilmaydigan ishlarni amalga oshirdi”