Foto: The Symbol
Qalampirni qahvaga qo‘shish an’anasi ko‘p asrlar oldin, arab savdogarlari qahva donalarining ta’mi va xushbo‘yligini uzoqroq saqlash uni qalampir bilan qovurgan paytda paydo bo‘lgan. Keyinchalik ma’lum bo‘lishicha, qalampir qahvaning ta’m xususiyatlarini «saqlash»dan tashqari, tanaga katta foyda keltirishi mumkin. The Symbol nashri achchiq qalampirli qahvaning organizmga qanday ta’siri borligi haqida ma’lumot berdi.
Qalampirli qahvaning foydali xususiyatlari
Kofeinning tetiklantiruvchi xususiyatiga qalampir qo‘shilgandan keyin bir necha bor kuchayadi: u qon aylanishini yaxshilaydi, miyani kislorod bilan ta’minlaydi va konsentratsiyani yaxshilaydi. Bundan tashqari, kofein va qalampir qisqa muddatli xotirani yaxshilaydi, bu esa katta hajmdagi ma’lumotlarni eslab qolishni osonlashtiradi.
Qahva ham, qalampir ham antioksidantlarning boy manbalari hisoblanadi. Ular tanani erkin radikallarning shikastlanishidan himoya qiladi, tanadagi yallig‘lanishni to‘xtatadi, qarishni sekinlashtiradi, ajinlar paydo bo‘lishining oldini oladi, teri holatini yaxshilaydi va uni ultrabinafsha nurlarining zararli ta’siridan himoya qiladi.
Foto: The Symbol
Qahva va qalampir kombinatsiyasi shokoladdan kam bo‘lmagan «baxt» gormoni — serotoninni ishlab chiqarishni faollashtiradi va shu bilan birga u minimal miqdordagi kaloriyalarni o‘z ichiga oladi. Peperin (qalampirning faol moddasi) metabolik jarayonlarni tezlashtiradi va organizmning samarali detoksifikatsiyasini ta’minlaydi — vazn yo‘qotishni istaydigan har bir kishi bu ichimlikka alohida e’tibor berishi lozim.
Qahvaga qora xushbo‘y qalampir ham, qizil qalampir ham qo‘shilishi mumkin. Birinchisi ko‘proq lazzat beradi, ikkinchisi esa ichimlikning o‘tkirligini ta’minlaydi. Mutaxassislar oshqozon-ichak kasalliklari bilan og‘rigan insonlarga bunday qahva ichishni tavsiya qilmaydi — qalampir yallig‘langan shilliq qavat uchun juda kuchli tirnash xususiyatini keltirib chiqarishi mumkin.
Qalampirli qahvani qanday tayyorlash mumkin?
Kerakli masalliqlar:
- 4 osh qoshiq tabiiy maydalangan qahva;
- 1/3 choy qoshiq maydalangan qalampir (qizil yoki qora);
- dolchin yoki muskat yong‘og‘i — ta’bga ko‘ra.
Barcha quruq mahsulotlarni turkaga solib aralashtiring, ularga 0,5 ml suv quying va ko‘pik hosil bo‘lguncha qaynatib oling. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Qozog‘iston Ukraina atrofidagi vaziyat tufayli harbiy va fuqarolik obyektlari xavfsizligini kuchaytirdi
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xonanda Ruxshona uylanmagan yigitga turmushga chiqqani haqida so‘zlab berdi
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi
Ramzan Qodirov G‘arb davlatlariga hujum qilishga chaqirdi: “Haqiqiy urush qandayligini his qilishsin”
Diniy qo‘mita Umra ziyoratini tashkil qilish uchun 12 ta turfirmaga litsenziya berdi
Italiyaning Sardiniya orolida uylar 1 yevrodan sotilmoqda, lekin...