— Shirinliklar savdosi bilan shug‘ullanganim bois kun davomida shokolad, konfetlarni ko‘p iste’mol qilaman. Asli kichikligimdan shirinlikka o‘chman. Biroq bu odatning sog‘liqqa zarari bor, deyishadi. Haqiqatan ham shundaymi?
Begzod Asqarov, Toshkent viloyati
Nodira Hamroyeva, oliy toifali shikofor-terapevt:
— Har qanday mahsulot me’yorda iste’mol qilinishi lozim. Xususan shirinliklar ham. Ortiqcha tanovul qilingan shirinlik ortiqcha vaznga olib keladi. Bu esa qandli diabetga moyillikni paydo qilishi mumkin. Shuningdek, miqdori nazorat qilinmagan shirinliklar oshqozon osti bezi faoliyatiga ham nojo‘ya ta’sir ko‘rsatadi. Tish kasalliklari, tomirlar holatiga ham salbiy oqibatlari bo‘lishi mumkin. Erkaklar uchun shirin mahsulotlar miqdori sutkasiga 150 k.kaloriy, ya’ni 9 choy qoshiq shakar bo‘lsa, ayollar uchun 100 kkal, 6 choy qoshiqni tashkil etadi. Faol jismoniy harakatda bo‘lgan hamda aqliy mehnat talab qilinadigan kasb egalari shirinlik miqdorini salgina ko‘paytirishlari mumkin. Kamharakat insonlar esa aksincha, shirinlik iste’molini kamaytirishlari tavsiya etiladi.
Manba: «Darakchi» “Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Moskva aeroportlarida 1000 ga yaqin tojikistonlik qolib ketdi
Futzal. Eron 13 karra Osiyo chempionligini qo‘lga kiritdi
Toshkentda fuqarolarga hujjatsiz uylarni sotganlar qidirilmoqda
Kim Chen In iqtisodni jonlantirish uchun Rossiya bilan aloqalarni mustahkamlashga intilmoqda
“Bayer” yangi asrning yangi rekordini o‘rnatdi
Blinkenning Xitoyga tashrifi. Nimalar muhokama qilingan?
Murzoyev: "Qaysidir ma’noda baribir Indoneziya qulayroq raqib, biz musobaqa favoritimiz"
Otabek G‘ulomxo‘jayev: "Tarixiy g‘alaba orqali o‘zbek xalqiga xursandchilik ulashgan yigitlarga rahmat"