12 770
Qizil rangli mahsulotlarni iste’mol qilish organizmga salbiy ta’sir qilishi mumkinmi?
Allergik xastaliklarda qizil rangli mahsulotlarni iste’mol qilish salbiy holatlarga sabab bo‘lishini eshitganmiz. Bu qanday o‘ziga xosliklar bilan bog‘liq? Shu haqda Respublika ilmiy ixtisoslashgan allergologiya markazi oliy toifali shifokori Jamshidbek NAZAROV ma’lumot beradi.
— Olimlarning olib borgan izlanishlari natijasiga ko‘ra, qizil rangli meva va sabzavotlarda likapin va antotsianin moddalari mavjud. Shuningdek, ular kuchli allergiya qo‘zg‘atuvchi (gistominoliberator)lar saqlashi tufayli allergik xastaliklarda tavsiya etilmaydi. Qizil meva va sabzavotlar o‘zidan sun’iy rang chiqarish xususiyatiga ega. Bunday mahsulotlar qatoriga pomidor, sitrus mevalar, qulupnay, malina, olcha, smorodina hamda ulardan tayyorlangan sharbat va murabbolarni kiritish mumkin. Allergiyaga moyilligi bor kishilar kasallik bezovta qilganda va bahor oylarida bularni iste’mol qilmasligi tavsiya etiladi. Lekin olxo‘ri mevasi va sharbati bundan mustasno. Shuningdek, qizil olmaning po‘stini archib iste’mol qilsa bo‘ladi.
Allergiyaning mavsumiy yoki doimiyligiga qarab, qatiy parhezda bo‘lgan bemorlar xuruj vaqti o‘tgandan so‘ng asta-sekinlik bilan oz-ozdan qizil mahsulotlarni kam miqdorda iste’mol qilishi mumkin.
«Oila davrasida» gazetasidan olindi.
“Zamin” yangiliklarini “Instagram”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
Raqobat qo‘mitasi birjada Ai-80 benzini boshlang‘ich narxiga cheklov o‘rnatdi
AQSH Isroilning ikki vaziriga sanksiya qo‘llamoqchi
Borrel YEIning Isroil bilan muloqotini to‘xtatishni taklif qildi
Rossiya armiyasi Kupyanskka kirgani aytilmoqda
Erdo‘g‘on Turkiya Isroil bilan aloqalarini uzganini ma’lum qildi
AQSH harbiylari orasida o‘z joniga qasd qilish ko‘paydi
Har qanday katta yoshdagi kishi yetuk emas
Yaxshi pishgan va mazali anor tanlashga yordam beradigan tavsiyalar