Niderlandiyalik olimlar uzoq umr ko‘rishni istaydiganlar uchun qanday oziq-ovqat mahsulotlarini tanovvul qilish ma’qul ekanligini aniqlashdi.
Ushbu mamlakatdagi Groningen universiteti 21 oy davomida shu yo‘nalishda tadqiqot olib bordi. Bu haqida “Xalq so‘zi” nashri xabar berdi.
O‘tgan vaqt davomida mazkur oliy o‘quv yurti mutaxassislari butun Yevropa bo‘yicha 2,3 ming kishi tahlillarini tekshiruvdan o‘tkazdi. Ularning o‘rtacha yoshi 68da bo‘lib, tadqiqotlar davomida keksalarning bir qismi vafot etdi.
Natijalar hayratlanarli ko‘rinish oldi. 21 oy ichida kuniga kamida 40 grammdan oqsil iste’mol qiladigan odamlarda o‘lim xavfi 31 foizni, 70 yoshdan katta insonlarda esa buyrak ish faoliyati kuchsizlanish xuruji 46 foizni tashkil etgan.
Ayni chog‘da kuniga 70 grammdan ziyod oqsil qabul qiladiganlarda o‘lim xatari 18 foizgacha kamayar ekan.
Olimlarning fikricha, organizm yurak mushaklari to‘qimalarini tiklash uchun oqsil talab qiladi. Tana a’zolari o‘z funksiyasini bajarishga qiynaladigan qarilik paytida yurak to‘qimalarini tiklash uchun oqsil, ayniqsa, muhimdir.
“Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
“Hizbulloh” bir sutkada Isroilga qarshi 20 ga yaqin harbiy amaliyot o‘tkazdi
Xalqaro jinoyat sudi Isroil bosh vaziri Netanyaxuni hibsga olishga order berdi
Italiya sudi Quddus Isroil poytaxti emasligi haqida qaror chiqardi
Xalqaro jinoyat sudining orderi Isroilni nega qo‘rqityapti?
2026 yilda bo‘lajak mundialning favoritlari reytingi taqdim etildi
Superliga. OKMK safarda "Paxtakor"ni mag‘lub etdi va 11 yillik qora an’anaga chek qo‘ydi
Ramzan Qodirov G‘arb davlatlariga hujum qilishga chaqirdi: “Haqiqiy urush qandayligini his qilishsin”
22 noyabr kuni Cobalt avtomobiliga shartnoma ochilishi e’lon qilindi