13:11 / 01.03.2023
337

Pishloqning qanday foydali va zararli xususiyatlari bor?

Pishloqning qanday foydali va zararli xususiyatlari bor?

Ma’lum bo‘lishicha, hatto shunday ajoyib pishloq mahsuloti ham o‘zining qator kamchiliklariga ega. Asosiylaridan biri yuqori kaloriyali tarkibdir. Ammo pishloq kilogramm ortishiga ta’sir qilishi mumkinligiga qaramay, uni diyeta paytida ham iste’mol qilish kerak. Ushbu mahsulot kalsiyni o‘z ichiga oladi, uni me’yor bilan iste’mol qilish kunlik kaloriya miqdorini kamaytiradigan odamlar uchun foydali va zarur mahsulotdir.

Shuni ham ta’kidlash kerakki, pishloq tarkibida tuz miqdori ko‘p bo‘lib, uni haddan ortiq ko‘p iste’mol qilish shish paydo bo‘lishiga olib keladi. Shu bilan birga, u D vitamini va qizil qon tanachalari shakllanishida va asab tizimini barqarorlashtirishda ishtirok etadigan noyob vitamin B12 ni o‘z ichiga olgan kam sonli oziq-ovqatlardan biridir. Pishloq, shuningdek, ichak mikrobiotasiga yaxshi ta’sir qiladi, bu esa o‘z navbatida metabolizmni yaxshilaydi.

Kundalik pishloq iste’moli

Pishloqni tez-tez iste’mol qilish qon aylanish tizimi kasalliklari rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Ammo o‘rtacha iste’mol ayol organizmi uchun, ayniqsa, foydalidir, chunki pishloq tarkibidagi kalsiy soch va tirnoqlarning salomatligiga ta’sir qiladi. Shuning uchun sevimli mahsulotingizni kundalik ratsiondan olib tashlamaslik kerak. Ertalab har qanday pishloqni iste’mol qilish yaxshidir, bu tez semirish va shishning oldini oladi. Eng yomoni, pishloqni kechqurun yeyishdir, chunki bu vaqtda ovqat allaqachon yomonroq hazm qilinadi va bu hazmsizlikka olib kelishi mumkin.

Sog‘lom suyak va tishlar

Qattiq pishloqlarni muntazam ravishda tanovul qilish suyaklar va tishlarning salomatligini ta’minlaydi. Pishloq tarkibidagi kalsiy va boshqa ba’zi dorivor vitaminlar, ayniqsa, yoshlarda suyaklarning sog‘lom shakllanishiga yordam beradi. Kalsiy tishlarning shakllanishida muhim rol o‘ynaydi va bu mahsulot uning ajoyib manbaidir. Tishlarning holatini yaxshilash uchun pishloq iste’mol qilish ham foydadan holi emas.

Allergik reaksiyalar

Ushbu oziq-ovqatga yuqori sezuvchanlik oziq-ovqatdan allergiyasi bo‘lgan odamlarning taxminan 13 foizida kuzatiladi. Reaksiyaning o‘zi odatda tarkibidagi oqsillar va qo‘shimchalar tufayli yuzaga keladi. Eng keng tarqalgan allergen kazein oqsilidir. Alomatlar qichishish bilan boshlanib, qusish va diareyagacha bo‘lishi mumkin.

Har qanday diyetada yog‘lar, oqsillar va uglevodlar muvozanatini saqlashga yordam beradigan o‘rtacha va cheklangan iste’molni saqlash tavsiya etiladi.


arenda kvartira tashkent

Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosing
Yangiliklar » Hayot uchun » Pishloqning qanday foydali va zararli xususiyatlari bor?