Tuzni iste’mol qilishni kamaytirish tanadagi shishlardan xalos bo‘lishga olib keladi, vaznni kamaytiradi va onkologiyani rivojlanish xavfini pasaytiradi, deydi rossiyalik parhezshunos Olga Panova.
Uning so‘zlariga ko‘ra, tuz deyarli barcha ovqatlarda mavjud. Shu bilan birga, tuz tarkibidagi natriy organizmdagi suvni ushlab turadi, bu esa shishlar paydo bo‘lishiga olib keladi. Tuz iste’mol qilishni cheklash bu muammodan xalos bo‘lishga yordam beradi.
Bundan tashqari, tuzli mahsulotlarni kamaytirish oshqozon saratoni rivojlanish xavfini pasaytiradi, dedi mutaxassis.
Panova sog‘lom odam uchun kunlik tuz miqdori besh grammdan oshmasligi kerakligini ta’kidladi.
«Masalan, juda mashhur taom — bu qayta ishlangan pishloq, 150 gramm tuzning kunlik normasini o‘z ichiga oladi, bu juda yuqori konsentratsiyadir», — deydi diyetolog.
Tuzga muqobil mahsulotlar bu taomning ta’mini yaxshilaydigan ziravorlar yoki past natriyli tuz bo‘lishi mumkin, deya xulosa qildi Olga Panova.
“Zamin” yangiliklarini “Youtube”da kuzatib boring