Shakarli gazlangan ichimliklar hamda alkogolni doimiy ravishda iste’mol qilish insonda soch to‘kilishi ehtimolini oshirishi mumkin. Shu bilan birga, organizmda D vitamini va temir moddasining yetarli miqdorda bo‘lishi qalin va mustahkam sochlar bilan chambarchas bog‘liq ekani qayd etilmoqda.
Bunday xulosaga Nutrition and Health jurnalida chop etilgan keng qamrovli tizimli tahlil orqali kelib chiqildi. Ushbu tadqiqotga AQSH, Yevropa va Osiyo mamlakatlaridan jami 61 ming 332 nafar kishi (ularning 97 foizi ayollar) jalb etilgan 17 ta ilmiy ish kiritilgan.
Mutaxassislarning ta’kidlashicha, D vitamini hamda temir moddasining yuqori ko‘rsatkichi sochning yaxshi o‘sishi va alopesiya (soch to‘kilishi) xavfining pasayishi bilan uyg‘unlikda namoyon bo‘ladi. Aks holda, spirtli ichimliklar yoki turli shirin gazlangan ichimliklar ko‘pincha sochlarning erta oqarishi va siyraklashishi bilan birga kuzatilgan.
Bundan tashqari, ayrim tadqiqotlar soya mahsulotlari, sabzavotlar (jumladan brokkoli, karam) va maxsus vitaminli qo‘shimchalarning ijobiy ta’sirini ham qayd etgan. Mualliflarning fikriga ko‘ra, bunday mahsulotlar parhezda muhim o‘rin egallashi mumkin.
Shu bilan birga, olimlar bu masaladagi xulosalar hali yakuniy emasligini alohida qayd etishdi. Ularga ko‘ra, soch to‘kilishi haqida shikoyat qilgan holatlarda avvalo insonning qonidagi D vitamini darajasi va ferritin (temir zahirasi) ko‘rsatkichini tekshirish maqsadga muvofiq. Shu kamchiliklarni to‘ldirish, shuningdek, shakarli va spirtli ichimliklarni cheklash orqali ijobiy o‘zgarishlarga erishish mumkin.
Biroq mutaxassislar asosiy omil sifatida irsiyat (genetika) va inson salomatligining umumiy holati hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanini unutmaslik kerakligini eslatishmoqda.
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!