Kletchatka o‘simliklardan olinadigan modda bo‘lib, odam organizmi uchun juda muhim, lekin hazm bo‘lmaydi. U to‘g‘ri ovqatlanishda va ovqat hazm qilish jarayonlarining barqaror bo‘lishida muhim rol o‘ynaydi. Kletchatka inson organizmi tomonidan o‘zlashtirilmaydi, lekin ichak faoliyatini yaxshilaydi, moddalar almashinuvini tezlashtiradi va salomatlikni saqlaydi.
Kletchatkaning ikkita asosiy turi mavjud:
1. Eruvchan kletchatka
Eruvchan (suvda eriydigan) kletchatka suv bilan aralashtirilganda gelsimon massa hosil qiladi. Bu to‘laqonli ovqat hazm qilishni ta’minlaydi, qondagi qand miqdorini barqarorlashtiradi va qondagi xolesterin miqdorini kamaytiradi.
Eng keng tarqalgan manbalar:
- Makkajo‘xori
- Dukkaklilar (no‘xat, yasmiq)
- Sitrus mevalar
- Olma
- Sabzi
2. Erimaydigan kletchatka
Kletchatkaning bu turi suvda erimaydi va ichakdagi ovqat qoldiqlari harakatini faollashtirib, kanalchalar tozaligini ta’minlaydi. Bu qabziyat bilan og‘rigan odamlar uchun juda foydali.
Asosiy manbalar:
- Don mahsulotlari (butun donli nonlar)
- Yong‘oqlar
- Gulkaram
- Qovoq va boshqa sabzavotlar
- Ko‘plab dukkaklilar
Kletchatkali mahsulotlar nima uchun muhim?
Ichak faoliyatini yaxshilaydi
Qandli diabet va yurak kasalliklarining oldini oladi
Vaznni nazorat qilishda yordam beradi
Organizmdan shlak va toksinlarni chiqarib tashlashga yordam beradi.
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!