Foto: Google Images
Inson tanasi yaxshi tartibga solingan zavodga o‘xshaydi, unda har bir a’zoning funksiyasi hayot uchun juda muhimdir. Har kuni tana o‘z vazifalarini muntazam bajaradi, shu bilan birga o‘zini atrof-muhitning zararli ta’siridan himoya qiladi. Tanada ham detoksikatsiya tizimi mavjud — jigar. Ammo u doimiy ravishda katta miqdordagi toksinlar bilan kurasha olmaydi, spirtli ichimliklarni esa gapirmasa ham bo‘ladi. Shuning uchun quyida berilgan mahsulotlarni kundalik ratsionga kiritish qat’iy tavsiya etiladi, ular jigarni mustahkamlaydi va davolaydi.
Lavlagi
Ro‘yxatdagi taomlarning deyarli barchasi unchalik mazali emas. Shuning uchun har safar xarid qilish chog‘ida unutmasdan lavlagi sotib olish zarur. Ushbu foydali sabzavot mo‘’jizaviy tarzda jigar hujayralarini yangilashi mumkin.
Sarimsoq
Bir oz noqulaylik tug‘dirsa-da, sarimsoqni doimiy ravishda iste’mol qilish kerak. Bu deyarli jigarni tozalashning eng yaxshi tabiiy vositasidir: antioksidantlar va minerallar bilan birga, selen va arginin esa jigarga qon tomirlarini tozalashga yordam beradi.
Olmalar
Foto: «Interesno.cc»
Jigarni doimiy spirtli ichimliklar ta’siridan qutqarishning eng oson yo‘li oddiygina olma. Bundan tashqari, ularni meva holicha yoki pishirilgan holda yeyish mumkin. Olma tarkibidagi pektinlar jigardan ortiqcha xolesterinni olib tashlaydi va shu orqali bu organning ishini osonlashtiradi.
Zarchava
Foto: «Interesno.cc»
Zarchava tarkibidagi kurkuma safro oqishini tezlashtiradi va jigarni faol tozalaydi. Hamma narsaga sharqona ziravordan qo‘shishning hojati yo‘q, go‘shtli taomlarga zarchavani haftasiga ikki marta qo‘shib turish kifoya.
Zaytun yog‘i
Foto: «Interesno.cc»
Qadoqlangan zaytun yog‘i organizm uchun juda foydali bo‘lib, bu mahsulot tarkibida lipidlar miqdori yuqori. Ular kun davomida qabul qilingan toksinlarni faol o‘zlashtiradi.
Greypfrut
Foto: «Interesno.cc»
Har kuni tongni greypfrutdan boshlashni odatiy qoidaga aylantirish lozim. Birinchidan, u ajoyib yog‘ eritish xususiyatiga ega, bu bir necha kilogramm yo‘qotishga yordam beradi. Ikkinchidan, greypfrut — jigarga ijobiy ta’sir ko‘rsatadigan antioksidantning ajoyib manbayi.
Asal
Foto: «Interesno.cc»
Shakar jigarga o‘ta salbiy ta’sir ko‘rsatadi, faqat irodali insonlar shirinliklardan voz kechishga qodir. Buning uchun avval shakardan tabiiy asalga o‘tishga harakat qilish lozim. Kuniga ikki marta ovqatdan oldin bir choy qoshiq ichish jigar hujayralarini tiklash uchun foydali. “Zamin” yangiliklarini “Vkontakti”da kuzatib boring
Ctrl
Enter
Xato topdIngizmi?
Iborani ajratib Ctrl+Enter tugmasini bosingMavzuga oid yangiliklar
KXDR Rossiyaga 100 minggacha harbiy yuborishi mumkin
Global ochlik va qashshoqlikka qarshi kurash alyansiga 82 mamlakat a’zo bo‘ldi
Tyumen oblastiga O‘zbekistondan mehnat migrantlari ishga jalb qilinadi
Xatolar va mag‘lubiyatlar... ular kechiriladimi?
Omega-3 qanday qilib ozishga yordam beradi?
O‘zi choy damlaydi va suhbatlashadi: dunyodagi birinchi “aqlli” choynak taqdim etildi (video)
Ijtimoiy tarmoqlar davrida ruhiy salomatlikni qanday saqlash mumkin?
Turkiya Isroil prezidenti samolyotini havo hududiga kiritmadi